Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Landshövdingen Margareta Pålsson vädjar om asylstöd

Landshövdingen Margareta Pålsson vädjar nu om hjälp till Migrationsverket.
Hon ber statliga myndigheter i Skåne att bistå med arbetskraft så att flyktingarna hinner registreras snabbare.

– Vi har en extraordinär flyktingsituation som kräver extraordinära insatser av oss. Därför uppmanar jag alla statliga myndigheter i Skåne att ge medarbetare möjlighet att under en kortare tid stärka bemanningen i Migrationsverkets registreringsprocess, som har blivit en flaskhals i mottagandet av asylsökande, säger Margareta Pålsson.
Hittills har intresset för att hjälpa till varit stort på Länsstyrelsen, de andra statliga myndigheterna har inte hunnit reagera än.
– Vi har precis gått ut med uppropet. Vi tror att det handlar om en insats under fjorton dagar, säger Peter Cavala, samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen Skåne.
Läs mer: Malmö inför krisläge två
Migrationsverket i Malmö jobbar 24 timmar om dagen veckans alla sju dagar för att hinna ta emot alla flyktingar som söker asyl. Men personalen räcker inte till.
–  Vi vädjar till cheferna att vara generösa med ledigheter för det här. Om vi får ihop 50-60 personer så kanske de behöver jobba två nätter var under två veckor, säger Peter Cavala.
Tanken är att den som vill stötta Migrationsverket ska be sin chef om tillstånd. När det är klart sker anmälan till Länsstyrelsens HR-avdelning som i sin tur samordnar sig med Migrationsverket.
–  Det här gör vi både för att minska väntan och lidandet för flyktingarna som kommer hit och för att få igång asylprocessen för ensamkommande barn. Det bidrar till att ansträngda ankomstkommuner lättare kan hantera sitt mottagande, säger han.
Migrationsverkets behov är störst under nätter och helger. Formellt blir medarbetaren anställd av Migrationsverket under arbetstiden. Myndigheterna som lånar ut personal får vara beredda att ställa upp med vilotid när det behövs.
Gå till toppen