Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges första smink för mörkhyade till Malmö

Sverige har fått sitt första sminkmärke för mörkhyade. På fredag kommer grundaren Diarry Maréna, 30, till Malmö.

Diarry Maréna är grundare av Sveriges enda sminkmärke för mörkhyade, Maréna Beauté.Bild: Privat
Varför finns det en triljard nyanser av beige men knappt några mörkare nyanser på butikernas sminkhyllor?
Det börjar allt fler fråga sig.
I en flitigt delad debattartikel på SVT Opinion (19/8-2015) ifrågasatte Daisy Kintu varför det knappt finns något smink för afrosvenskar i Sverige, när det finns betydligt fler valmöjligheter i länder som USA och Storbritannien. Det handlar inte bara om smink, "våra hudtoner är nämligen inte bara frånvarande på sminkhyllorna utan även i resten av samhället", skriver hon.
Facebookgruppen Black Vogue där sminktips för mörkhyade utbyts, har nästan 7 000 medlemmar och växer ständigt. Men i butikerna menar man att "efterfrågan inte finns" skriver Daisy Kintu.
Make up-artisten Diarry Maréna har jobbat både på Kicks och Åhlens, med många olika märken och har fått höra samma ursäkt.
– När jag jobbade som makeup-artist i olika butiker bad jag dem beställa in olika märken, men det hände aldrig någonting, säger hon.
– Mina mörkhyade kunder ville ofta veta hur jag sminkade mig och med vad. Men på den tiden blandade jag olika färger för att få till en nyans som passade för mig, och det var krångligt trots att jag är makeup-artist. Ljushyade behöver aldrig tänka på sådant här, de kan bara springa in i vilken affär som helst.
Det är den valmöjligheten som Diarry Maréna vill erbjuda till fler människor. De senaste sju åren har hon utvecklat sitt märke Maréna Beauté – Sveriges första sminkmärke för mörkhyade. Under fredagen lanseras det i Malmö för allra första gången.
Vad är ditt bästa sminktips till personer med mörk hy?
– Jag brukar säga så här: när din bas är perfekt blir resten strålande.

Sminkmingel

Diarry Maréna, 30 år, är grundare av Sveriges första sminkmärke för mörkhyade.
På torsdag kommer hon till Malmö för första gången för att visa sina produkter och ge sminktips.
Var: Skönhetsateljén, Engelbrektsgatan.
När: 17 till 20.
Gå till toppen