Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi bytte kanelbullens dag mot ”kaneldjurens dag”

Vad gjorde du i söndags? Kanske firade du med en kanelbulle (eller två) till fikat? Det gjorde jag också, men vad jag dessutom gjorde var att fira en annan årsdag som inföll samtidigt – nämligen djurens dag. Den syns inte längre i kalendern, men har firats sedan 1931. På senare år har dock bakverket fått mest uppmärksamhet denna dag.
För Frida Mehtälä har det varit ett självklart val att inte äta kött eller mejeriprodukter eftersom hon ser sina egna djur som familjemedlemmar.Bild: Christian Törnqvist
Jag, och några andra medlemmar från Djurens rätt, delade ut veganska kanelbullar och informerade om vårt arbete på Stortorget i Lund i söndags. Vi gjorde dagen till ”kaneldjurens dag” eftersom vi tycker att det är fel att lägga all kraft på bullarna. Det dök upp många glada studenter och andra lundabor, så många att kanelbullarna tog slut redan efter en halvtimme.
Det var kul att se hur pass stort stöd vi har och att det finns så många djurmänniskor i Lund. Folk kunde, utöver att mumsa på kanelbullar eller diskutera djurrätt, skicka vykort till politiker för att uppmärksamma dem på djurfrågorna.
Många tror att djurrätt och kampen som förs för djurens lika värde och rätt till bra liv är något nytt. En våg i tiden som ungdomar håller på med, om en så vill. Men så är det inte. Redan Pythagoras lärling, som levde 500 före Kristus ansåg att det här med att stoppa döda likdelar i munnen var förlegat och osmakligt.
Även om du själv inte har kommit i kontakt med djur så mycket har du säkert sett en ko göra glädjeskutt ute på en äng, eller en hund tålmodigt vänta på sin husse för att sen bli överlycklig när denne kommer tillbaka. Djur kan knyta livslånga vänskapsband och känna både sorg och glädje, precis som vi människo-djur.
Därför vill jag inspirera folk att äta mer veganskt och på så sätt göra både sig själva och miljön en tjänst. För mig har det varit ett självklart val att inte äta kött eller mejeriprodukter eftersom jag ser mina egna djur som familjemedlemmar och älskar dem lika innerligt som mina tvåbenta vänner.
Och inte skulle väl du heller äta en familjemedlem eller annan människa?
Frida Mehtälä
Gå till toppen