Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Jakt på 400 nya sovplatser till flyktingar

Fler sovplatser behövs innan helgen. Nästa steg kan bli att öppna upp delar av Heleneholmsskolan och Örtagårdsskolan.

80 flyktingbarn sover i omklädningsrum vid idrottsplatsen i Husie. 140 i övergivna förskolelokaler i Rönneholmsparken. Liknande transitboenden har med kort varsel öppnats runt om i Malmö, bland annat i ett tidigare sjukhem i Sege Park.
Ändå räcker inte platserna. En anledning är att Migrationsverket inte hinner registrera alla asylsökande i den takt de ska. En flaskhals som ytterligare ökar behoven av tillfälliga sovplatser, enligt Annelie Larsson, högsta chef på sociala resursförvaltningen.
– Just nu är systemet inte i balans. Det ska helst inte ta mer än fem dagar innan vi kan anvisa dem vidare till andra kommuner. Nu är vi uppe i mellan tio och fjorton dagar, säger hon.
I tisdags höjde Malmö stad beredskapsnivån. Det innebär bland annat att alla förvaltningar i kommunen måste börja arbeta för att lösa krisen. Serviceförvaltningen har bland annat bistått med transporter, inköp och en snabbinventering av lediga lokaler.
– För ett par veckor sedan tog vi fram en lista över alla vakanta lokaler som vi äger. Nu jobbar vi med att se över lokaler som andra förvaltningar nyttjat. Det handlar till exempel om gymnastikhallar med hygienmöjligheter, säger Benny Thell, affärsområdeschef på stadsfastigheter.
Klarar ni att få fram fyra hundra nya sovplatser till helgen?
– Jag tror att vi klarar det.
För att kunna ge tak över huvudet åt så många så snabbt har normala krav på boendestandard sänkts rejält. I en del lokaler finns till exempel inga sängar utan barnen får sova på madrasser på golvet. Hur det ser ut inne på boendena vet bara kommunens personal. Sydsvenskan besökte både omklädningsrummen i Husie och förskolelokalen i Rönneholmsparken på onsdagen. Vid båda besöken angav personal och chefer att de inte fick släppa in eller prata med journalister.
På sina håll har de tillfälliga flyktingboendena skapat oro och väckt frågor, bland annat hos föräldrar som har barn på förskolan bredvid det nya boendet i Rönneholmsparken.
– Vi har fått många frågor från föräldrar som undrar vad det är för verksamhet. Vi ska ha möte med föräldrar och sociala resursförvaltningen under torsdagen. Ett fåtal föräldrar har varit oroliga. Men förskolan märker ingenting. Där pågår verksamheten som vanligt.
Även i Husie har boendet väckt uppmärksamhet.
– Folk utifrån har undrat om det är vi som driver verksamheten. Men vi märker ingenting. De som tränar nu får duscha hemma istället och det är ju inte hela världen, säger Olle Törnell, kanslichef i Husie IF.
Malmö stad har tillsatt en krisledning för att lösa situationen.
Kommunen har runt 1 100 flyktingbarn i olika tillfälliga boenden.
Det kommer ca 100 ensamkommande barn per dag till Malmö.
Nu behövs ytterligare runt 400 sovplatser innan helgen.
Gå till toppen