Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö avvisar danskt kompromissförslag

Region Skåne var redo att anta förslaget. Helsingborg sade ja. Så även Landskrona.
Men Malmö och Lund avvisade det danska kompromissbudet om Greater Copenhagen.
Nu blir striden om det framtida Öresundssamarbetet allt mer oviss.

Egentligen skulle Skånes medverkan i Greater Copenhagen-samarbetet ha blivit klar i tisdags.
Sedan de skånska chefsförhandlarna Henrik Fritzon och Katrin Stjernfeldt Jammeh mött sina danska motparter Steen Christiansen och Sophie Hæstorp Andersen för slutförhandling var allt bäddat för en kompromiss.
De båda danskarna gav upp kravet på att Danmark ska få två tredjedelar och Skåne bara en tredjedel av makten i ett nytt samarbetsorgan, Greater Copenhagen & Skåne Committee.
I stället lade de fram ett kompromissbud och övergav målet att dela på den skånsk-danska makten mellan tre parter: Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland.
I stället skulle maktdelningen följa en ny ekvation: ett samarbete mellan 33 kommuner och en region på skånsk sida och 46 kommuner och två regioner på dansk sida av Öresund.
På så sätt skulle makten i ett nytt sundssamarbete delas lika mellan 48 danska och 34 skånska deltagare.
I stället för en maktfördelning 66,7-33,3 skulle den nya procentsatsen bli 58,5-41,5 i dansk favör. På hundra år skulle Skåne bli ordförande i 41 eller 42 år.
– Det här är så nära fifty-fifty det bara går att komma, förklarade de danska förhandlarna.
Enligt Sydsvenskans källor följde interna skånska överläggningar där regionråden Henrik Fritzon (S) och Carl Johan Sonesson (M) ansåg att detta var en uppgörelse de kan leva med, kommunalrådet Peter Danielsson (M) i Helsingborg såg det som ett rimligt avtal, kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) i Landskrona menade att det var det bästa som gick att förhandla fram.
Det blev inget avtal.
Kommunalråden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö och Anders Almgren (S) i Lund är fortsatt upprörda över de danska maktanspråken.
De håller fast vid att makten i en ny Öresundskommitté ska delas lika mellan Skåne och Danmark.
Frågan förs nu vidare till två nya möten – i november och december.

Greater Copenhagen

Att omvandla dagens Öresundskommitté till Greater Copenhagen & Malmö Committee kräver stadgeändringar och två separata mötesbeslut.
Den 19 oktober skulle första beslutet tas. Mötet har ställts in.
Tidigast den 4 november kan nu ett första beslut fattas.
I december finns beredskap för ett andra och slutligt beslut.
Gå till toppen