Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mängder av Malmöprofiler ska pryda hus i Västra hamnen

Percy Nilsson, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Drottning Margareta, Jan Troell och Folke Bernadotte. Det är bara några av ansiktena som kommer att synas på det nybyggda huset Klyvaren 2 som invigs i Västra hamnen i mars. 
Fastighetsägaren Joakim Feldt gav förra året konstnären Johan Falkman i uppdrag att utforma entréerna till det nya huset i kvarteret Klyvaren som snart ska invigas på Einar Hansens Esplanad i Västra hamnen.
Arkitektskiss av Klyvaren 2.
– Det första jag gjorde var att åka till Mexiko för att få inspiration. Mycket av de här verken är inspirerade av de mexikanska muralisternas skulpturer. Siqueros är den stora inspiratören, säger Johan Falkman.
Det genomgående temat för hela projektet är hamnens historia och de utvalda personerna som ska pryda huset har alla en koppling till hamnen och Malmö på ett eller annat sätt.
Anders Jansson och Johan Rabaeus i Johan Falkmans ateljé.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan har tidigare berättat om när komikern Anders Jansson och skådespelaren Johan Rabaeus kläddes ut till Karl X Gustav och Fredrik III för att stå modell för Johan Falkman.
Nu börjar alla bitar för de tre konstverken falla på plats och det är en sällsynt profilerad skara som man ska möta när man vandrar in i Klyvaren 2.
Bronsporten till Klyvaren 2 syns till vänster. Till höger syns det skulpturala gallret som man möter när man kommit in genom porten.
Ovan ser ni hur bronsporten ska se ut som man ska öppna för att komma in i huset. Högst upp i varje hörn ser man de ovannämnda Karl X Gustav och Fredrik III.
Under dem, på var sin sida om porten, syns sen sjöfararnas skyddshelgon S:t Nikolaus, också skyddshelgon för S:t Petri kyrka, och den mytologiska figuren Kassandra.
På den stora porten ska sen följande personer avbildas, fyra personer på varje rad:
* Erik av Pommern.
* Malmöförfattaren Gösta Larsson som skrivit mycket om hamnen.
Konstnären Johan Falkman avbildade Siavosh Derakhti i somras.Bild: Hanna F Ellborg.
* aktivisten och föreläsaren Siavosh Derakhti.
* författaren Hjalmar Gullberg.
* kronprinsessan Margareta som stödde internationaliseringen av Malmö.
* entreprenören Jörgen Kock.
* Agneta Horn som bodde på Malmöhus.
* Malmöförfattaren Sanna Hartnor som har skrivit om hamnen.
* Folke Bernadotte, vars vita bussar är en viktig del av hamnens historia.
* Cajsa af Trolle och hennes man Frans Suell som räknas som hamnens grundare. Beställaren Joakim Feldt och hans fru Camilla har stått modell för paret.
* Malmöpoeten Anders Österling.
* förmodligen Rutger von Ascheberg som drev på försvenskningen av Skåne. Men det namnet kan fortfarande ändras.
* den judiska koncentrationslägerfången Sulamitt Sittsamer som kom till Malmö med Folke Bernadottes vita bussar. Bor i Limhamn och har själv suttit modell för sitt porträtt.
* Malmögripen. Skådespelerskan Marianne Mörck har suttit modell.
* fristadsförfattaren Jude Dibia från Nigeria. Han ska vara en symbol för den moderna flyktingen.
Men bronsporten är bara ett av tre konstverk.
– Bakom porten kommer man att se ett skulpturalt galler på nio gånger tre meter med flera historiska och moderna makthavare i Malmö.
I tur och ordning från vänster:
* arkitekten Ferdinand Boberg. ”Han är den stora inspirationen till det här konstverket”, säger Johan Falkman.
* socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh.
* Frans Henrik Kockum den yngre.
* Henrik Falkman. ”En av Malmös första moderna entreprenörer och ingen släkting till mig”, säger Johan Falkman.
* Drottning Margareta.
* Ilmar Reepalu. ”Mannen bakom Västra hamnen. Och han har själv suttit modell för sitt porträtt och berättade då om hur de byggde upp Västra hamnen”, säger Johan Falkman.
* Malmös borgmästare Kent Andersson. ”Jag målade hans porträtt och då bad jag honom hjälpa mig med Malmös historia. Så han har varit väldigt viktig i det här. Han berättade mycket om historiska figurer i Malmö. Han har drivit integrationsfrågorna i Malmö och eftersom hamnen är porten för många blivande Malmöbor så har han haft en viktig roll i detta.
Jan Troell när han avbildades för bronsreliefen. Till höger syns skulpturerna av Björn Ranelid och Mary Andersson.Bild: Johan Falkman
I en annan del av huset finns det en glasentré där det kommer att finnas en stor bronsrelief med en mängd Malmöprofiler avbildade: regissören Jan Troell, författarna Björn Ranelid, Mary Andersson och Fredrik Ekelund, sångaren Mikael Wiehe, Turning Torso-initiativtagaren Johnny Örbäck, moderatpolitikerna Joakim Ollén, Lena Jarnbring och Olof Lavesson, konstnären Alexander Roslin (Lars Humble ska sitta modell) och Amalthea-mannen Anton Nilsson. Men också ett högaktuellt par från Malmö stadsteater.
– Jag såg ”Tolvskillingsoperan” nyligen och jag blev så förälskad i det här paret som spelas av Katarina Lundgren-Hugg och Hans-Peter Edh. När jag insåg att deras version utspelar sig i Turning Torso så ville jag ha med dem som en bild av ett framtida Malmö, säger Johan Falkman.
På onsdagen träffade Falkman byggherren Percy Nilsson och kom överens om en tid att avbilda honom och nästa vecka ska han träffa Jacques Werup. Och fler namn kan tillkomma.
Om ett halvår ska allt stå klart eftersom huset ska invigas i slutet av mars.
– Det blir intensivt nu i slutet. Men själva skulpterandet är i stort sett klart. Nu börjar vi gjuta bronsporten och eftersom det är så stora delar så kan man inte gjuta allt på en gång, så därför kan jag fortsätta jobba med de sista delarna, säger Johan Falkman.
Du har jobbat med detta i över ett år nu. Vad får du betalt egentligen?
– Om Joakim Feldt vill avslöja det så får han göra det, men jag är arvoderad för ett och ett halvt års arbete.
Gå till toppen