Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Papperslösa ska tvångsutvisas

”Har du inte fått uppehållstillstånd är du inte flykting. Då ska du tillbaka till ditt hemland”, säger justitieminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson vill klämma åt företag som utnyttjar svartjobbare – i syfte att hitta papperslösa som ska utvisas.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Flyktingströmmen till Europa gör nu att EU:s regeringar ökar sina ansträngningar att utvisa de miljontals människor som lever i unionen – utan uppehållstillstånd.
I dag möter Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman sina EU-kolleger i Luxemburg.
På bordet ligger en handlingsplan som EU-kommissionen tagit fram.
I ett svenskt bakgrundsdokument som Sydsvenskan läst står det: ”Regeringen ställer sig bakom utökade ansträngningar i syfte att verkställa beslut om avvisning.”
– Vi är överens om de breda dragen, säger Morgan Johansson.
Enligt EU-planen ska medlemsstaterna ”mobiliseras alla verktyg” för att få papperslösa att återvända till sina hemländer.
Fler kontroller ska göras och gränskontrollmyndigheten Frontex ska utnyttjas flitigare.
– Det måste vara ordning och reda i asylpolitiken. Grunden måste vara att har du fått uppehållstillstånd får du stanna och har du det inte ska du återvända hem.
– Vi har så många flyktingar som kommer från krigsområden nu att vi måste inrikta våra insatser på dem som verkligen är flyktingar, säger Morgan Johansson.
Den senaste tiden har tusen personer om dagen sökt asyl i Sverige. Men bara 33 000 av de 80 000 som anlänt hittills i år kommer från Syrien och får därmed automatiskt uppehållstillstånd.
Av de personer från exempelvis Afghanistan och afrikanska länder som får avslag går många under jorden och lever som papperslösa.
– Att vara fattig är ett helvete. Men det är inte grund för asyl. Den principen måste vi hävda nu när vi har så stort tryck.
I EU-kommissionens plan sägs det uttryckligen att syftet inte bara är att få ut de papperslösa som finns i EU – utan också att avskräcka andra så kallades ekonomiska migranter som inte har flyktingskäl att komma hit.
”Fler avvisningar bör vara avskräckande för irreguljär migration”, står det i planen.
Enligt Morgan Johansson ska svenska myndigheter omedelbart intensifiera ansträngningarna att verkställa avvisningar av de 6 000 personer som fått avslag men ändå finns kvar på asylboenden runt om i landet.
– Antingen åker man hem frivilligt. Då kan man få ett startkapital så man inte står barskrapad. Eller så blir det tvångsåtgärder. Vi behöver de här platserna till nya asylsökande, säger han.
Polisen har redan beslutat att skärpa den inre utlänningskontrollen i syfte att hitta de papperslösa som lever ”under jorden” och ofta försörjer sig på svartjobb.
För att öka effektiviteten vill Morgan Johansson att myndigheterna ska skärpa kontrollen av krogar och andra företag som misstänks utnyttja de papperslösa.
– Om du lever i en skuggtillvaro försörjer du dig ofta på att jobba svart. Vägen att hitta fler papperslösa är att gå på de företag som utnyttjar situationen.
Morgan Johansson är också positiv till att utnyttja Frontex mer för EU-gemensamma hemtransporter av utvisade, något som sker redan i dag. Däremot ska EU-myndigheten inte få operera självständigt i Sverige.
I EU-planen ingår också att unionen ska öka trycket på de länder varifrån de papperslösa kommer att ta tillbaka sina egna medborgare. Det gäller Egypten, Marocko, Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Pakistan, Serbien, Etiopien, Tunisien, Turkiet och Jordanien.

Flyktingkrisen

Tusen människor om dagen söker asyl i Sverige. Hittills undre 2015 är siffran 80 000.
Enligt EU:s handlingsplan ska ansträngningarna att utvisa papperslösa öka.
Sverige skärper den inre utlänningskontrollen.
Via hårdare kontroller hos arbetsgivare ska fler papperslösa spåras.
Gå till toppen