Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snabbspår för akademiker är nytt i Lund

Sju år tar det för en utländsk akademiker att få jobb i Sverige, samtidigt som var femte akademiker i Sverige är född utomlands. I maj startades ”Korta vägen” i Lund, ett snabbspår för dem med utländsk högskoleutbildning.

Christer Ekdahl.Bild: Ingemar D Kristiansen
På 26 veckor ska akademiker från olika delar av världen snabbutbildas för att kunna få ett jobb eller fortsätta på sin akademiska bana i Sverige. Programmet, som är ett samarbete mellan Lunds universitet och Folkuniversitetet, blev extra aktuellt med krisen i Syrien.
Var tredjemånad tas 25 nya elever in. Undervisningen är mycket individuell och syftar till att ge eleverna ett kontaktnät, en bild av hur arbetslivet fungerar i Sverige och en praktikperiod.
Universitetet ger sex föreläsningar om allt från jämställdhet och utrikespolitik till hur utländska examina valideras i Sverige. Många universitet i Sverige har ”Korta vägen” sedan tidigare, men i Lund är den ny.
Frågan är gammal. Varför gör ni detta först nu?
– Det var ett beslut av förre rektorn Per Eriksson. Nu gör vi ett pilotprojekt, som kan utvecklas över många år. Institutionerna vill gärna kunna bidra, säger Christer Ekdahl, ansvarig för ”Korta vägen” på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet.
Vad kan ni ge?
– Vi ger deltagarna en kartläggning av vad de behöver. Genom universitetet får de tillgång till nätverk och mentorsprogram. Vi kan ge kortare utbildningsinsatser om det behövs. Bland våra tidigare studenter finns personer med liknande bakgrund som kan hjälpa de nyanlända. När de är klara kan de söka enskilda kurser här, säger Christer Ekdahl.
Vad har varit svårast?
– Att deltagarna har sådan jättebredd av kompetens gör det svårt att hitta en form för alla. Fördelen är att vi är ett stort universitet.
Intresset av att bidraär stort på universitetet, men ännu finns ingen möjlighet för de nyanlända att praktisera på institutionerna. Däremot har de fått inloggning till universitetets bibliotek på nätet, där de kan ta del av aktuell forskning.
– Genom krisen i Syrien kommer otroligt många duktiga akademiker hit. Detta är ett gyllene tillfälle för arbetsgivarna.

Korta vägen

Korta vägen vänder sig till nyanlända med akademisk examen eller minst tre års akademiska studier från hemlandet.
Under 26 veckor får studenterna göra ett CV, skapa ett nätverk och utvecklas i branschsvenska. Coacher ger dem påersonlig feedback.
Projektet är beställt av Arbetsförmedlingen.
Var femte akademiker i Sverige är född utomlands. Efter 15 år har 80 procent arbete som motsvarar deras utbildning, enligt Saco.
Det tar sju år för en utländsk akademiker att få ett adekvat jobb, enligt Svenska ESF-rådet.
Gå till toppen