Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polis rev tältläger vid Migrationsverket

Det har uppstått bråk när polis idag rev det tältläger som statslösa palestinier satt upp vid Migrationsverket i Malmö. Några personer har frihetsberövats.

Bild: Hussein El-Alawi
Ungefär vid klockan nio på torsdagsmorgonen anländer ett stort antal poliser till palestiniernas tältläger.
De har ett mål; att ta bort de tält som demonstranterna använt sig av och sovit i.
– De får gärna demonstrera, men gatukontoret har sagt att de inte får ha tält där. Därför gick vi in och plockade bort dem, säger Erik Jansåker, närpolischef i södra Malmö, som förklarar att det passade bra att göra det på torsdagen, eftersom polisen då hade tillräckliga resurser.
– Polisen upprätthåller ordningslagen. Man får inte tälta var man vill i Malmö, säger Tobias Nilsson, biträdande avdelningschef på gatukontoret.
– Det här har kommunicerats flera gånger till demonstranterna, säger Erik Jansåker.
Bild: Hussein El-Alawi
Under insatsen är situationen bitvis kaotisk då många demonstranter är arga och menar att polisen går in och avbryter en demokratisk demonstration.
– Det gör vi inte. De får ju vara kvar, men utan tälten, det är ett tjänstemannabeslut, säger Erik Jansåker.
I tumultet blir en polis biten, och flera palestinier släpas ut och bort från tälten. Flera från båda sidor får uppsöka sjukvård.
– Vi vill leva, vi vill ha frihet, ropar demonstranterna.
– Ni hindrar oss från att utföra vårt jobb, ryter en polis.
Efter ungefär två timmar är tälten bortplockade. Då har tre personer gripits för våld mot tjänsteman och främjande av flykt.
Varför gick polisen in så hårt mot demonstranterna?
– När vi ska agera måste vi göra det med fasthet, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.
Bild: Hussein El-Alawi
Daniel Sestrajcic är riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och mycket kritisk mot händelsen. Hans ilska riktas inte främst mot polisen, utan mot Malmös ledande politiker.
– Jag står här och protesterar mot polisens agerande men i synnerhet mot Malmö kommuns ledning som bär ansvaret för denna vräkning, skriver han i ett pressmeddelande.
– Han försöker att göra politik av det här, men det är det inte, det är ett tjänstemannabeslut, säger kommunalråd Milan Obradovic (S).
Kan inte ni som politiker fatta beslut som påverkar polisens arbete?
– Vi litar på våra tjänstemän, vi kan inte gå in och peta i allting, säger Milan Obradovic.
Bild: Hussein El-Alawi
Kvar utanför Migrationsverket sitter fortfarande de statslösa palestinierna.
– Från polisens sida tar vi inte ansvar för dem nu, vi har genomfört det som vi skulle göra, säger Ewa-Gun Westford på polisen.
– Jag vet inte riktigt vad man ska göra nu. Det är en svår situation, men de har ju ändå fått vara där i två månader nu och göra sina röster hörda, säger kommunalråd Milan Obradovic.
– Jag vet inte heller vad jag ska göra, jag får inte stanna i Sverige och vi får inte åka tillbaka till Saudiarabien, säger en av demonstranterna som heter Mohammed Alsabir.
Palestinierna har nu bestämt sig för att fortsätta sin manifestation, med eller utan tält.
Bild: Hussein El-Alawi
Läs mer: De tältar för att få en fristad
Gå till toppen