Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prao nästa efter jobb och läxhjälp

Sommarjobb på MKB för eleverna på Värner Rydénskolan ledde till lugnare bostadsområden runt skolan.

Bild: Emma Leijnse
Förra hösten inledde Värner Rydénskolan ett samarbete med Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, och stiftelsen Läxhjälpen. Förhoppningen var att läxhjälp till alla elever skulle förbättra betygen och minska stöket på skolan.
I början var det lite si och så med intresset från eleverna att vara med. Men sedan kom MKB med sitt erbjudande om två veckors sommarjobb för de elever som gick på läxhjälpen och höjde sina resultat.
– I början var det bara några tjejer, men sen när de sa att det finns jobb så började det komma många elever, säger Mariam Higazi i klass 9B.
– Och så var vännerna där, och det fanns fika. Då blev alla mer intresserade av att vara med, säger Ahmed Obaid i 9C.
Över hälften av åttonde- och niondeklassarna har läxhjälp två dagar i veckan. Läxhjälparna har bara hand om fem elever var, så det är lättare att få hjälp än på de vanliga lektionerna.
– De får igång dina tankar och får igång dig att börja arbeta, för de har tid till det, säger Ahmed Obaid.
På skolan är det också lugnare, sedan de stökigaste eleverna har flyttats till andra skolor.
Ett 70-tal elever fick sommarjobb på MKB. Många av arbetsuppgifterna var att göra i ordning utemiljöer i MKB:s områden i Rosengård: Törnrosen, Örtagård och Persborg.
– Men de har varit runt i hela stan. Det ingick i strategin att de skulle få se alla delar, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.
Det föll väl ut också för MKB. Början av terminen brukar vara ganska orolig i bostadsområdena nära skolan.
– Vi märker att det har blivit mycket lugnare. Det inte är samma vandalisering och förstörelse, säger Mats Nilsson.
Erbjudandet om sommarjobb finns också nästa år, för de elever som varit med på läxhjälpen hela läsåret och förbättrat något av sina betyg.
Nästa steg handlar om prao. Värner Rydénskolans rektor Lise-Lott Nilsson hade egentligen bestämt att skolans åttondeklassare inte skulle få någon prao i år, eftersom det är svårt att hitta bra platser. Men nu jobbar MKB på att hitta praoplatser till eleverna, internt och bland samarbetspartners.
Just nu går 70 elever på läxhjälpen.
– Vi jobbar på att hitta ytterligare några. Pengarna från MKB räcker till fler, säger Regina Svensson från stiftelsen Läxhjälpen.
Gå till toppen