Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seriekollektiv jubilerar med utställning och fest

De tapetserar lika gärna toaletter med sina serier som ramar in stripparna på fina gallerier. Syftet med Dotterbolaget har alltid varit det feministiska syskonskapet. På måndag inleder seriekollektivet sitt tioårsfirande.
"Tillsammans kan vi vara utåtriktade och förändra världen"

Karin Casimir Lindholm och Karolina Bång blev båda en del av Dotterbolaget när de gick på Serieskolan i Malmö. Hur många som ingår i nätverket idag har de ingen siffra på, men sedan starten i Malmö 2005 har det förgrenat sig till Stockholm, Göteborg, Gästrikland, Norrbotten, Umeå och Falun.
– Det har aldrig handlat om att göra karriär eller att hålla sig framme och producera så mycket som möjligt. Syftet har alltid varit att finnas till för vår egen och varandras skull. Att ha ett bollplank och en gemenskap där vi kan få tips och råd av varandra, och ett arbetslag att fråga: "Är det här en bra deal?" om ett uppdrag.
– Tillsammans kan vi vara utåtriktade och förändra världen, säger Karin Casimir Lindholm.
Varför är serier ett bra medel för det?
– Ingången för de flesta här är att vi är serietecknare och använder det medel vi har. Sedan har vi hittat ett feministiskt sammanhang för det. Serier är lätta att ta till sig och bra för att förklara svåra saker på ett enkelt sätt.
Vad är ni mest stolta över under de här åren?
– Att Dotterbolaget inte bara blev en Malmögrupp. Att vi har blivit så många, delvis genom att få folk att förstå att det inte är elitistiskt, säger Karolina Bång.
– Alla är lika välkomna, oavsett om de precis har börjat eller har en blomstrande karriär. Vi väljer inte verk till en utställning utifrån vad som säljer bäst utan alla får vara med, säger Karin Casimir Lindholm.
– Jag gillar att vi jobbar med så många olika delar. Ibland har vi haft punkiga utställningar där vi tapetserat toalettväggarna med serier på en klubb. När vi var på Panora i våras ville de ha allt inramat och snyggt, säger Karolina Bång.
– Vi är en blandning mellan fin- och fulkultur.

Dotterbolaget 10 år

Firandet inleds med en jubileumsutställning på Stadsbiblioteket i Malmö på måndag den 12 oktober. Verken ställs ut i ett nytt utställningsrum i den bakre entrén vid gamla kaféet. Det blir dels verk från lokalgruppen, men det blir också en nationell och historisk utställning av planscher, banderoller och fanzineomslag som pågår till den 23 oktober.
Lördagen den 31 oktober blir det performance på Galleri Slätten på Ahlmansgatan under namnet "Dotterbolaget känner efter". "Vi kommer måla på stora spånskivor medan folk får titta på och heja", säger Karolina Bång.
Vid 19-tiden fortsätter festen på Tangopalatset med underhållning, överraskningar och högläsning. Förhoppningen är att Malmöborna ska vilja vara med på festen. Mer information om festen kommer att finnas på Dotterbolagets Facebook och Instagram.
Gå till toppen