Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Attefallshus finansierade av förskottshyror kan kickstarta integrationen

Jag har den senaste tiden klurat på hur man skulle kunna lösa bristen på bostäder för nyanlända (och i förlängningen även andra) samtidigt som man främjar integrationen. Nu har jag ett förslag.
Christine Funck Ritshoff vill spara pengar, få till nya bostäder och kickstarta integrationen. Hennes lösning är attefallshus och förskottshyra från kommuner.Bild: Enkelrum
Den kommun jag bor i bygger om en förskola för 7,5 miljoner för att husera åtta flyktingfamiljer. Om jag räknar rätt blir det en månadskostnad på 15 625 kronor i månaden per familj (om bygget får stå i fem år som önskat). Sen tillkommer kostnader utöver just byggkostnaden men dem bortser jag från här. Detta är bara ett exempel. Flyktingkris i kombination med bostadsbrist gör att vi spenderar hutlöst mycket pengar på segregerande byggprojekt som på sikt inte är tänkta att stå kvar som bostäder.
Att regeringen har beordrat extraordinära åtgärder i ett extraordinärt läge i form av tältläger är bra, men utan en extraordinär åtgärd för fler bostäder så riskerar vi att lägren blir allt annat än tillfälliga.
Jag tror att vi kan använda oss av den kris vi nu befinner oss i för att få igång en privatuthyrningsboom. Jag föreslår att kommuner erbjuder villaägare möjligheten att få förskottshyra av kommunen för att kunna bygga ett attefallshus med loft (25+8 kvadratmeter i boyta) alternativt en separat lägenhet i sitt bostadshus. Detta med villkoret att kommunen kan inkvartera flyktingfamiljer (om max fyra personer) i huset under en tid som är proportionerlig mot förskottshyran. Som villaägare har man tre månaders uppsägningstid och man blir återbetalningsskyldig i proportion till hur mycket av överenskommen tid som inte kunde nyttjas.
Låt säga att jag vill bygga ett riktigt fint attefallshus med två sovrum. Då behöver jag cirka 500 000 kronor inklusive kostnaden för sådant som markarbete och avloppsanslutning. Jag får förskottet av kommunen mot villkoret att huset ska stå till deras förfogande i tre år. (13 900 kronor per månad blir cirka 116 kronor per person och natt för en familj på fyra.) Självklart ska det finnas standarder och regler att ta hänsyn till vid byggandet. El, sophämtning och vatten tillkommer.
När de tre åren har gått kan jag fortsätta att hyra ut till nyanlända för vanlig hyra. Eller så kan jag och min familj använda huset som generationsboende, kanske hyr vi ut till en student. Vi har skapat bestående bostäder för en i sammanhanget billig peng. Viktigast av allt är dock att vi markant har ökat chansen till att band skapas mellan nyanlända och svenskar. Vi får helt enkelt fler bostäder, kickstartar integrationen och sparar dessutom in pengar genom att undvika kortsiktiga lösningar. Extraordinärt!
Det finns väldigt många villor i Sverige. Om exempelvis 0,25 procent av villaägarna i Nacka ansluter sig så är flyktingmottagandet den kommunen har åtagit sig ordnat.
Jag förstår att detta kan låta lite väl enkelt och naivt. Jag har fler tankar, men vi börjar så här. För det första som krävs är kommunernas intresse och sedan engagemang. Vad säger ni?
Det kan bli ett första steg på något magiskt för Sverige och våra nya medborgare!
Christine Funck Ritshoff
Gå till toppen