Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Försvarsmakten saknar flyktingtält i Skåne

Flyktingtältläger i Skåne blir svåra att lösa, trots regeringens beslut.
Försvarsmakten hade i september 180 tältplatser i Skåne, utan latriner eller sängar. 

Bild: Arkiv: Drago Prvulovic
På fredagsförmiddagen tillkännagav regeringen, genom statsminister Stefan Löfven (S), att regeringen beordrat Migrationsverket att ordna tältläger för att ge tusentals asylsökande tak över huvudet.
– Vi har ett mycket ansträngt läge, sa statsministern.
Redan i början av september frågade länsstyrelsen i Skåne försvarsmakten vilka möjligheter till tältplatser som finns i länet.
– Vi hade redan då det här scenariot framför oss, säger länsstyrelsen i Skånes samhällsbyggnadschef Peter Cavala.
Beskedet försvarsmakten gav i början av september var att det fanns en tältkapacitet motsvarande 180 platser. Men beskedet gavs med ett viktigt förbehåll: sängar och latriner saknas till tälten.
– Förutom de 180 tältplatserna har försvarsmakten angett ungefär 200 möjliga platser i barack vid Ravlunda skjutfält som ett alternativ, säger Johan Ekermann, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.
De senaste veckorna har ett tusental personer om dagen sökt asyl i Sverige. Totalt 380 platser, varav hälften utan sängar eller toaletter, är alltså en mycket låg siffra.
Läget kan dessutom ha försämrats ytterligare sedan inventeringen i september.
– Sedan dess har vi fått in 200 rekryter som vi håller på att utbilda, säger Jan Bohman, informationschef vid militärregion syd.
Enligt länsstyrelsen har dessutom Trelleborgs kommun, som dagligen tar emot många ensamkommande flyktingbarn, redan visat intresse för barackerna på Ravlunda.
Tidigare har Migrationsverket uttryckt intresse för att skapa 10 000 tältplatser vid Rinkabyfältet utanför Kristianstad.
Försvarsmaktens högkvarter har svarat nej på denna begäran, med hänvisning till att området behövs för militärövningar.
Istället har försvarsmakten bistått med totalt 597 platser på fyra platser i landet: Skogstibble skjutfält utanför Uppsala, Skönstavik utanför Karlskrona, Älvdalens skjutfält och Myttinge skjutfält på Värmdö.
Läs alla artiklar om: Flyktingkrisen
Gå till toppen