Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Katrin Stjernfeldt Jammeh: ”Otroligt svagt av Kristdemokraterna”

Så tycker de lokala politikerna om Decemberöverenskommelsens död.

Torbjörn Tegnhammar (M), kommunalråd Malmö:

Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Lars Brundin
– Det finns ett stort missnöje och en stor frustration kring DÖ, vilket i grunden är en besvikelse över valresultatet. Med DÖ finns känslan av att borgerligheten lägger sig, vilket inte är bra. Så jag tror nog att det är bra att något sker, att alliansledarna tar tag i den här situationen. Samtidigt finns en viss oro för det är svårt att veta vad detta leder till, det är väldigt svåröverskådligt. Det är ett högt spel och känslan är att lite vad som helst kan hända.
– Jag har varit en av dem som försvarat DÖ, men alla vi som gjort det har ju inte tyckt att den var världens bästa grej. Ingen brinner för DÖ. Det har handlat om acceptans och ett pragmatiskt synsätt.
– Jag tycker att det är väldigt angeläget att alliansen håller samman. Om de rödgröna vill samarbeta med enskilda partier måste beskedet vara att de får samarbeta med hela alliansen. Hoppet för svenska borgerligheten är att man håller samman.

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande Lund:

Anders Almgren (S).Bild: Ingemar D Kristiansen
– Decemberöverenskommelsen framställs ofta som ett stöd åt en rödgrön regering, men den skulle verka åt båda hållen oavsett vem som får bilda regering.
– Att allianspartierna inte kan hålla överenskomna avtal gör det väldigt svårt att lita på dem i framtiden. Detta visar att deras löften inte är värda något. Det man misstänker är att det nu hägrar för dem att göra överenskommelser med Sverigedemokraterna. Och det är något som man lovade dyrt och heligt i valrörelsen att inte göra. Så visst är jag besviken.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande Malmö:

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Lars Brundin
– Det är otroligt svagt av Kristdemokraterna. Ett handslag är ett handslag. Och man sätter sin partiledare i en sits där ingen känner att de kan göra upp med Kristdemokraterna. Det förlorar partiet på tror jag. Och det visar på stor splittring inom partiet. Vi är i ett läge där det behövs politiska uppgörelser, och där är inte Kristdemokraterna att lita på.
– Samtidigt tror jag inte att man ska överdramatisera det här. Om allianspartierna säger att de ska lägga fram varsin budget och rösta på den så händer inte så mycket vad gäller budgetsamarbete. Ur alliansperspektivet finns få vinnare av ett nyval, jag tror att Kristdemokraterna och Moderaterna skulle vara de största förlorarna i ett sådant.
– Det Sverige behöver nu är inte mer kaos. Detta är ansvarslöst i ett läge där världen ser ut som den gör och vi har stora utmaningar i landet. Då behövs att rikspolitiken samlar sig.

Torsten Czernyson, (KD), Lunds kommunstyrelse:

Torsten Czernyson (KD).Bild: Lisbeth Westerlund
– Jag tycker att det är synnerligen positivt att man äntligen lyssnar på sina medlemmar. Jag är väldigt glad att Stefan Löfven inte ska kunna gömma sig bakom en överenskommelse och jag tror också att detta är vad väljarna vill ha. Det mest naturliga vore att Stefan Löfven avgår. Det kan han göra redan imorgon om han önskar.
– Partiledningen borde inte ha ingått den här överenskommelsen utan att förankra den hos medlemmarna. Men rikstinget kan rösta över partistyrelsen och det är vad som har skett nu.
– Vi har samma problem i kommunfullmäktige i Lund som i riksdagen. Men vi är inte beroende av Sverigedemokraterna i kommunen för det. Fungerar det i kommunen, varför kan det inte fungera i riksdagen?

Magnus Olsson (SD), kommunalråd Malmö:

Magnus Olsson (SD).Bild: Hussein El-Alawi
– Jag har egentligen aldrig trott på den här decemberöverenskommelsen, eftersom den är ohållbar i längden. Det blir en märklig oppositionspolitik att prata opposition men inte rösta som en opposition. När jag har pratat med andra politiker, särskilt från allianspartierna, har de inte varit särskilt nöjda. De tycker att man lämnat fältet öppet för oss i Sverigedemokraterna, att vi har uppfattats som det enda oppositionspartiet. Så jag är inte förvånad alls.
– Jag tror inte att detta betyder någonting allas för Sverigedemokraterna. Så länge man inte närmar sig oss mer rent migrationspolitiskt tror jag inte det kommer att ha effekt på våra framgångar.
– Det är ett spännande politiskt läge, men det är ännu för tidigt att säga var det landar.
Gå till toppen