Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Så gör du för att shoppaeko och reko i Malmö

Börja med kaffet och ha inte dåligt samvete för det du inte gör.
Det är några råd från Emma Börjesson på miljöförvaltningen i Malmö om hur du kan shoppa miljövänligt.
I morgon leder hon en rundtur till några av stans ekorekoställen.

Emma Börjesson är projektledare för kampanjen Go Malmö som pågår just nu. Det är miljöförvaltningen som vill uppmärksamma Malmöborna på utbudet av hållbara varor och affärsidkare.
– Det finns många som är engagerade och har ett stort utbud av ekoreko. Många satsar även på återbruk, vintage och second hand.
Med ekoreko menas varor som är miljömärkta och/eller godkända inom regelverket för rättvis handel, och kan gälla allt från utbudet i livsmedelsbutiker och kaféer till inredning och kläder.
Kampanjen har fått låna hudvårdsbutiken Matas gamla lokal vid Södra Förstadsgatan och arrangerar en rad programpunkter kring hållbar livsstil där och runt om i centrum, fram slutet av nästa vecka.
– Vi samarbetar med Citysamverkan och ser hur vi sedan kan utveckla detta vidare. Kanske kan vi göra något liknande i fler delar av stan. Många näringsidkare vill att vi gör sådant här mer ofta för att lyfta hållbar konsumtion, säger Emma Börjesson.
För den som vill börja tänka mer hållbart kring shopping är rådet att inte känna press att göra allt på en gång. Börja istället med en enda sak.
– Det kan till exempel vara att byta ut sitt kaffe till ekologiskt och rättvisemärkt. Det gör skillnad, eftersom det är en produkt som är hårt besprutad och där arbetsvillkoren är hårda.
Fotnot: Även nästa lördag hålls en ekoreko-vandring i Malmö city. Hela programmet för Go Malmö finns på Malmö stads hemsida under rubriken Bo, bygga & miljö.

Miljövänligt att byta och låna

Titta efter miljömärkta varor, om du vill shoppa mer hållbart, till exempel Bra Miljöval, Krav och Fair Trade. Tänk också efter vad du verkligen behöver. Kanske går det bra med second hand, byta eller låna? Exempelvis verktyg och maskiner kan delas med andra.
Gå till toppen