Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler poliser utreder fler krigsbrott

Flera krigsförbrytare kan ha kommit till Sverige i år. Nu har polisens krigsbrottskommission fått förstärkning.
Även Migrationsverket och åklagarmyndigheten har fått mer personal för att kunna hantera de svårutredda brotten.

Bland det stora antalet asylsökande som nu kommer till Sverige misstänks krigsförbrytare gömma sig. Enligt polisen har antalet anmälningar ökat i år.
— Vi märker av en generell ökning. Det kan bero på att det är oroligt ute i världen och att det kommit mer folk till Sverige som är krigsförbrytare, säger Göran Häggblad, gruppchef vid polisens krigsbrottskommission, till TT.
Krigsbrott brukar vara mycket svåra att utreda och för att kunna hantera fler anmälningar har krigsbrottskommissionen utökats från 9 till 13 personer.
— Vi har omkring 35 aktiva ärenden som vi arbetar med. Det som skiljer de här ärendena från vanligare brottstyper är att de i princip enbart bygger på vittnesmål och att det ytterst sällan finns någon teknisk bevisning, säger Göran Häggblad.
Gruppen utreder krigsbrott som misstänks ha begåtts i bland annat Ukraina, Rwanda och Syrien. Anmälningarna har gjorts av enskilda personer men även av Migrationsverket, som har skyldighet att anmäla misstänkta krigsbrott. Förra året anmälde verket tolv personer och hittills i år har omkring 15 anmälts.
— Det är en integrerad del av asylprövningen att hitta och undersöka närmare om en person kan misstänkas ha begått krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Bortsett från att vi ska anmäla det är det en grund att neka uppehållstillstånd av skyddsskäl, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert vid Migrationsverket.
Migrationsverket rekryterar nu specialister, erfarna handläggare som ska förstärka utredningarna av misstänkta krigsförbrytare. Tre till fem specialister ska jobba i varje region och gå in i svåra ärenden.
Även internationella åklagarkammaren i Stockholm har under året fått förstärkning.
— Vi ökade med två personer i våras och är nu sju stycken här. Det finns ett behov då vissa ärenden kräver mer resurser, men vi tar även höjd för pensionsavgångar, säger vice chefsåklagare Marie Lind Thomsen.
Gå till toppen