Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Riskerar fängelse efter avslöjande om vanvård

Don Sevcuk avslöjade vanvård genom att gömma en kamera i sin mammas rum på ett korttidsboende. Nu riskerar han fängelse i upp till ett år.

Don Cevcuk polisanmäldes för att ha gömt en kamera på mammans vårdboende.Bild: Hussein El-Alawi
Sydsvenskan har i flera artiklar berättat om Ljudmila som efter en stroke blev inlagd på korttidsboendet Söderkulla i Malmö. Efter flera allvarliga incidenter misstänkte sonen Don Sevcuk och hans pappa Miro Sevcuk att nattpersonalen inte skötte sitt jobb. För att skaffa bevis gömde Don Sevcuk en kamera och en diktafon i mammans rum.
Så kunde han avslöja hur nattpersonal struntade i att vända på mamman så som ordinerats. Han hörde också hur personalen hånade både honom och mamman: "Vi skulle säga till dem att hon har kräkts jättemycket i natt. Vi skulle säga det till dem, de hade blivit rent ifrån sig. Hon har kräkts och kräkts och kräkts och kräkts. Då hade de fått dåndimpen. Man kunde gott ha skrämt livet av han lite."
Läs mer: Vanvårdad fyra gånger på ett år
Först tackade boendets verksamhetschef Helen Martinsson för att Don Sevcuk gjort henne uppmärksam på dessa allvarliga missförhållanden. Sedan polisanmälde hon honom för smygfilmningen.
– Först såg jag det som en tillgång eftersom det visade på brister hos vår personal. Men eftersom han inte hade rätt att filma utan vårt medgivande valde jag att anmäla det, säger Helen Martinsson.
Men missförhållandena hade inte kommit fram utan kameran, hur ser du på det?
– Troligtvis inte. Därför är jag tacksam att han valde att lämna filmen till oss. Å andra sidan är det inte tillåtet att göra så.
Malmö stad hyrde också in väktare för att övervaka Don Sevcuk och hans pappa. Det har kostat Malmös skattebetalare mellan 4 000 och 7 000 kronor per dygn i över sex månader.
Väktarna övervakar Ljudmilas anhöriga
Don Sevcuk och hans pappa har hela tiden kämpat för att få vårda Ljudmila i hemmet. Men Malmö stad sade nej. Den 7 september gav de med sig och för första gången på tjugo månader kom Ljudmila hem.
En vecka senare dog hon i sin säng, omgiven av sina närmaste. Ett värdigt slut efter en lång och ovärdig vård i Malmö stads regi, anser Don Sevcuk.
– Hon kunde inte prata, men vi märkte på henne att hon visste att hon var hemma. Det var som om en liten livsgnista tändes.
Där kunde historien ha tagit slut. Men nu börjar istället det rättsliga efterspelet. Datainspektionen konstaterade nyligen i ett yttrande till Malmöpolisen att Don Sevcuks inspelning bryter mot kameraövervakningslagen eftersom övervakningen "inte kan anses bedrivas av omsorgstagaren själv utan av annan". Om åtal väcks riskerar Don Sevcuk böter eller fängelse i upp till ett år.
Själv ångrar han ingenting.
– Jag står för vad jag gjort och jag tycker att alla anhöriga som misstänker vanvård borde göra samma sak.
– Det finns ju inget annat sätt att ta reda på hur en anhörig som inte kan tala själv egentligen behandlas, säger han.
Gå till toppen