Åsikter

Läsartext: Samhället behöver fler kvinnor som tar plats utan att vänta på sin tur

Malin Ramnemo, jag beklagar det du utsätts för när män tränger undan dig i löpspåret eller på gymmet (6/10). Jag är också trött på att somliga anser sig ha rätt att kommentera och kritisera det man gör. Du skriver att det finns många män som vill ha återupprättelse och känner sig vilsna och provocerade när de måste träna på gym tillsammans med kvinnor. Så här skriver du om männen: ”Han utgår från att han kan handla utifrån sin plan, behålla sin kontroll och slippa bli störd”. Samtidigt skriver du följande om dig själv: ”Jag tar min plats som jag tänkt ta den”.
Hammarbys Anna Lindblom och Rosengårds Alexandra Riley kämpar om bollen under en match den 27 september. Kristofer Janiec ser målinriktade kvinnor som tar plats som modiga.Bild: Sören Andersson/TT
Det verkar som att ni båda vill träna på gymmet och ta er plats. Skillnaden mellan dig och mannen är att du inte kallar honom för idiot om han skulle blockera ett gymredskap som du planerat använda. Du väntar istället på din tur.
Situationerna du beskriver återspeglar vårt könsdiskriminerande samhälle. Jag tycker det är häftigt att du lyfter tunga vikter och tränar tillsammans med män på lika villkor. Titta på valfri match i herr- eller damfotboll. Där sveps axlar mot varandra och spelarna kallar varandra dumma saker på löpande band. Båda sidor vill ”handla utifrån sin plan, behålla sin kontroll och slippa bli störd”. Plötsligt tar en spelare bollen som hen ”tänkt ta den” och sparkar den i mål.
När du tar situp-brädan före den vilsne muskelknutten är det som om du gjort mål. Knutten är ju i motståndarlaget - hans ilskna reaktion snarare bekräftar det faktum att du tagit din plats precis som du tänkt ta den. Du är modig och ett föredöme, inget offer.
När du blir färdigutbildad inom ditt icke kvinnodominerande yrke ska du inte vänta på din tur. Om någon blockerar ditt drömjobb, vare sig det är en man eller kvinna, ser du hen i ögonen och säger: ”Du sitter på min plats”. Men istället för att kalla kollegor för idiot, ingår du pakter, bjuder på öl efter jobbet och håller arbetskamrater om ryggen. Kanske, bara kanske vänder då kollegorna samma rygg till den där hormonstinne chefen, som anser sig ha rätt att bestämma över allt och alla bara för han är man. Istället blir du chef. Du kommer behöva ta svåra beslut. Du kommer att anklagas för att diskriminera manliga anställda och vara inkompetent. Men det ändrar inte det faktum att bollen gått i mål. Du tog jobbet, du bestämmer och tjänar bäst.
Ett annat kanske troligare utfall är att chefen sitter kvar, som han alltid gjort. Bara för att han är man, vit och aggressiv. Kollegorna vänder dig ryggen vid första bästa tillfälle. Du får högst bli sekreterare eller assistent. Chefen klappar dig nedvärderande på huvudet och säger ”Jag vill att du ska förstå att det blir bra ändå till slut, även om du inte når din återupprättelse”.
Läs mer:Det handlar inte om ett krig där den ena vinner
Blir det så, Malin Ramnemo, vill jag bjuda dig på en öl. Vi super tillsammans och fäller några introspektiva tårar över den värld vi själva skapar, som är så svår att förändra och förstå. Jag kommer fortfarande tycka att du är modig och ett föredöme.
Kristofer Janiec
Gå till toppen