Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det ställer till det men säkerheten är viktigast”

Campus Helsingborg följer Lunds universitet och håller stängt under dagen efter det hot om skolskjutning som framförts. Följ vår direktrapportering!

Under eftermiddagen har ingenting hänt som får Campus Helsingborgs rektor, Jesper Falkheimer, att ändra beslutet att hålla stängt.
- Nej, vi följer Lunds universitet och vad polisen säger och rättar oss efter det, säger han.
Att Campus varit stängt under hela dagen har skapat en del problem men inga oerhört stora.
- Det är inte så att vi skulle haft någon stor konferens eller så idag men en del kan ju ha missat någon tenta och föreläsningar och det klart att det ställer till det för både studenter och personal. Men säkerheten är det viktigaste, säger han.
Arbetet med att informera om stängningen började redan i natt.
– Vi har försökt nå så många som möjligt av personal, studenter och andra på alla sätt vi har kunnat, säger Jesper Falkheimer.
Under dagen har Campus varit helt stängt. Ingen verksamhet har pågått. Något som aldrig tidigare hänt.
– Nej. Detta är en exceptionell situation. Det har aldrig hänt under Campus 15-åriga historia, säger han.
Han säger att Campus inte vidtar några egna åtgärder för att efterforska hotet.
-Nej, det är en helt polisiär fråga och vi följer vad de gör under dagen, säger Jesper Falkheimer.
På morgonen var det folktomt både i och utanför Campus låsta ytterdörrar. De som kom och ryckte i dem var dels studenter som skulle till Yrkeshögskolan som ligger i lokaler bortom Campus och dels personal som jobbar i andra byggnader på Campus område som också använder sig av entrén på sin väg till jobbet.
Campusstudenterna tycktes alltså ha nåtts av informationen om att det hålls stängt i den mån de skulle varit där vid åttatiden på morgonen.
Många av de som passerade kände till hotet och många tyckte också att det var obehagligt och ingen ville ställa upp och uttala sig under eget namn.
Avståndstagandet var dock totalt och var det ett skämt så var det ett synneligen osmakligt sådant kommenterade en av de som var på plats.
Någon lapp som informerade om situationen fanns inte på entrén.
Polisen i Helsingborg har under dagen inte engagerat sig i frågan och själva utredningen om hotet sköts av polisen i Lund.
På studentföreningen Stampus i Helsingborg är man medveten om hotet. På sin hemsida informerar man om händelsen och länklar vidare till universitetes rapportering och uppmaningen att inte gå till Campus under dagen.
Helsingborgs kommun vidtar inga särskilda åtgärder med anledning av att Campus hålls stängt. Men man håller kontakt med Campus och rektorn Jesper Falkheim om händelseutvecklingen.
 
Gå till toppen