Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Bygg nytt men klassiskt i centrum och kongresshus i Brunnshög

Just nu skrivs det mycket om byggplanerna i Lund, och vi i Facebooknätverket Arkitekturupproret följer alla förslag med spänning. Den radikala omgestaltningen av kvarteret Galten och stationsområdet engagerar många. Om de nya husen anpassas till det välbevarade centrum, vinner Lund kolossalt mycket i attraktion och karaktär av kunskapsstad. Men om den vackra stadskärnan hamnar i skuggan av ett antal stora, intetsägande lådor riskerar vi få en stad som präglas av slit och släng-mentalitet och snabba affärer, vilket de flesta Lundabor inte känner sig hemma i.
Per Nilsson och Stefan L. Andersson vill undvika stilbrott i Lunds centrum.Bild: Per Nilsson
Nybyggda hus har ofta stora ytor i betong, glas och plåt som inte åldras speciellt vackert. Kristallen, Domkyrkoforum och Saluhallens tillbyggnad är exempel på detta. Många tror att det är så man ska bygga i vår tid och att allt annat är pastisch och omodernt; inte för inte är Sverige känt som ett ytterst trendkänsligt land. I praktiken blir resultatet pastischer på 60-talsarkitektur.
Blickar vi ut mot Europa och USA ser vi att många skickliga arkitekter bygger i klassisk tradition, i stilar med inspiration från tiden före 1930, korsbefruktade med kreativt nytänkande. Det behöver inte bli dyrare i längden och är dessutom vackrare, trivsammare och mer tidlöst än mycket av det som modernistiska arkitekter åstadkommer. Lunds kommun med ett genomtänkt centrum skulle kunna bli en föregångare för stadsutveckling.
Redan nu bör den underjordiska järnvägen planeras, gärna genom att man borrar sig fram som i Malmö, vilket innebär att dagens järnvägstrafik störs minimalt under utbyggnaden. Husen ovanpå bör anknyta till Clemenstorget och Bantorget stilmässigt.
Lund behöver också fler parker. Ett större grönområde borde anläggas vid Klosterkyrkan. Det skulle bli en verklig oas och en värdig omgivning kring den vackra kyrkan, som utgör blickfånget när man står på Klostergatan och ser mot väster. Höghus skulle förstöra den utsikten.
Just nu förefaller det som om vi är tillbaka i det tänkande som rådde på 60-talet, då varuhus och andra stora anläggningar tvunget skulle ligga i centrum och man hade stolliga idéer om en motorväg rakt igenom staden. Den stora kongressanläggningen kommer att skrämma in Klosterkyrkan i ett hörn. Det gäller tydligen att locka hit så många kongressdeltagare som möjligt, så att konsumtionen ökar och kommunen inte konkurreras ut av Malmö, Helsingborg och alla andra ställen där man också uppför sådana jättekomplex. Vad stadsplanerarna inte tänker på är att de faktiskt håller på att göra staden ful och full av stilbrott som bara gör människor oroliga och osäkra. Variation är en del av Lunds prägel, men smak och känsla för historien måste till för att resultatet ska bli bra.
Visst kan man bygga höghus i Lund, bara inte alldeles inpå stadskärnan. Turning torso i Malmö är ett exempel på att höghus faktiskt kan vara snygga. I Brunnshög byggs en helt modern stadsdel, så varför inte en kongressanläggning där? Dit kan ju kongressdeltagarna bekvämt och snabbt ta sig med den nya spårvägsförbindelsen!
Per Nilsson och Stefan L. Andersson
Gå till toppen