Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dagen då Lund saknade universitet

Lund med ett stängt universitet är som ett Lund en juldagsmorgon. Stilla, tyst, tomt och övergivet.

På måndagsförmiddagen saknades bilden av stressade studenter som korsar Lundagård på sina cyklar för dagens föreläsning eller läsårets första tenta.
Till och med järnvägsstationen var delvis övergiven. Här fanns det inga studenter som vällde ut från stationsområdet för att grensla cyklarna de ställt i cykelställen på Clemenstorget i fredags.
Jodelhotet förvandlade stora delar av stan till en lite skrämmande tyst plats att vistas på.
Pirkko Remitz, som föddes i Helsingfors under andra världskriget, tog det hela väldigt lugnt när hon promenerade genom Lundagård på väg mot sitt gympass i Gerdahallen.
– Det ordnar sig. Jag har varit med om så mycket att det ska till värre saker för att jag ska skrämmas, sa hon och gick vidare i den småkyligt, krispiga höstförmiddagen.
Mellan AF-borgen och universitetsbyggnaden i Lundagård syntes den här morgonen nästan bara väktare från olika vaktbolag. Och flera huttrande TV-team från diverse medieföretag på jakt efter studenter att filma och intervjua, studenter som stannat hemma eftersom Universitetet hade stängt.
Ett av de få undantagen var juridikstudenten Filippa Kruse som skulle ha varit på ett seminarium på Juridicum. Men seminariet hade ställts in, vilket hon fick veta via Internet vid midnatt mellan söndagen och måndagen.
– Det känns helt vansinnig att någon gör så här mot eleverna, dundrade Filippa Kruse irriterat.
En stund senare kommer åter Pirkko Remitz hurtigt promenerande genom Lundagård.
– Gerdahallen var stängd på grund av hotet. Men det är ju fint väder så det är skönt att promenera, poängterade hon glatt.
På Mondo, ett av kaféerna intill den vita universitetsbyggnaden, sitter Stina Sörensson och Emma Thörn vid ett bord och pluggar. Men egentligen skulle de ha suttit i en stor sal och haft sin första tenta i anatomi på fysioterapeututbildningen.
– Det känns lite jobbigt eftersom man varit taggad på att skriva tentan i dag. Nu får vi istället plugga lite till, sa Emma Thörn.
Ett par kvarter därifrån, utanför salladsbaren Grönt och gott på Stora Gråbrödersgatan, brukar kön ringla sig lång strax innan lunch. Inte minst av studenter från Juridicum ett par hundra meter därifrån.
Men strax efter klockan tolv på måndagen var det tomt både inne i och utanför salladsbaren.
– Vi känner helt klart av att det har hänt något i stan. Det är verkligen trist. Samtidigt måste man sätta säkerheten i första hand, säger Rebar Ibrahim.
– Vi förlorar mycket pengar. Tusentals kronor. Exakt belopp vet jag inte, men måndagar är normalt vår bästa dag.
Klockan 15.35 på måndagen öppnade åter universitetet.
Gå till toppen