Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter hotet – Lunds universitet öppnar igen

Universitetet har hållit stängt hela måndagen efter ett meddelande på appen Jodel. På eftermiddagen kom beskedet att man öppnar igen.

– Polisen gör en annan bedömning än vad man gjorde i natt. De har nu fått fram uppgifter om att det här hotet inte bara har gått till Lunds universitet, utan även till andra universitetet och lärosäten. Och det visste de inte i natt, säger rektor Torbjörn von Schantz. 
Läs också Vad är Jodel?
Vad tänker du om det som har hänt?
– Jag tycker det är hemskt att en liten människa kan göra så här mycket skada.
– Det har två dimensioner. Dels hur studenterna och våra medarbetare har drabbats av det här meddelandet. Och dels att det här i förlängningen är ett hot mot vårt öppna samhälle som jag tycker är fantastiskt – men som samtidigt är väldigt skört och ömtåligt. Det ser man i sådana här lägen.
Det var företaget som står bakom appen Jodel som fick fram uppgifter om att liknande hot riktats mot flera skolor i landet, berättar Torbjörn von Schantz.
– Jag tycker att polisen har gjort ett bra jobb. De har gjort sina bedömningar. Det var inte de som sa till oss att stänga. Det var ett beslut vi själva fattade. Vi var överens om att det var det enda vi kunde göra med den analysen polisen gjorde i natt.
Beslutet att öppna universitet igen börjar att gälla direkt.
– I princip har ju folk kunna komma in som har passerkort hela tiden. Men jag tyckte det var viktigt att vi kunde öppna så fort som möjligt. Så i princip ska det vara som vanligt nu, frånsett att det är en massa saker som har varit intällda och som kommer att vara inställda även i kväll för att personalen inte  har varit närvaradne.
Ny gäller det att hitta nya tider för inställda föreläsningar, tentor och möten, påpekar Torbjörn von Schantz.
Rektorn för Lunds universitet hoppas att det hotfulla meddelande som lett till stängning av lärosätet är ett dåligt skämt. Många drabbas av inställda föreläsningar, men ingen tvekan rådde om stängningen.
– Att vi förlorat en arbetsdag får naturligtvis praktiska konsekvenser men det är ändå en liten fråga i sammanhanget, säger han.
Läs också Pluggdag blev en dag i köket
På Lunds universitet finns nästan 50 000 inskrivna studenter, och 3 000 forskare som inte kunde gå till skola eller jobb under måndagen.
– Att överblicka konsekvenserna är omöjligt, säger Gunilla Westergren-Thorsson, dekanus för medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Fakulteten ansvarar för 2 800 studenter som läser till exempelvis läkare, sjuksköterska, logoped eller arbetsterapeut.
Därtill finns 1 848 anställda, varav 600 är teknisk/administrativ personal och resten lärare, forskare och doktorander.
För Gunilla Westergren-Thorsson går medarbetarnas säkerhet före allt annat. Att i nuläget överblicka konsekvenserna av universitetsledningens beslut att stänga ner all verksamhet är näst intill omöjligt, menar hon.
– Vi har inga examinationer just nu, de brukar ligga i mitten och slutet av terminen. Men exempelvis läkarprogrammet är späckat av aktiviteter som nu ställs in.
För forskarna handlar det om inplanerade experiment som kan påverkas av beslutet.
– Det kan handla om sedan länge inplanerade experiment som nu påverkas. Dessutom ställs disputationer in. Det handlar om opponenter som flygs in och släkt och vänner som bjuds in. Att få en ny tid för disputation är svårt, troligen är hela hösten fullbokad, säger Gunilla Westergren-Thorsson.
Enligt kommunikationschefen vid medicinska fakulteten Johanna Sandahl är inga disputationer inplanerade vid Lunds universitet i dag.
– Inte efter klockan tio i dag enligt universitetets kalendarie, säger hon.
Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen, vill betona att det ur deras synvinkel inte finns något definitivt skjutningshot. Polisen utreder ärendet, men har inte satt in några operativa resurser ute på universitetsområdena.
– Vi har inte gjort bedömningen att det finns någon fara för de som är där. Beslutet att stänga är taget av Lunds universitet och det är fritt fram för dem att öppna verksamheten när de vill, säger Stephan Söderholm.
– Under natten har vi sysslat med internetspaning på lokal och internationell nivå, bland annat för att spåra IP-adresser. Vi har specialla avdelningar, både lokalt och på riksnivå som jobbar med det här, men vi har inte nått någon framgång där ännu, säger Stephan Söderholm.
Läs också Lundapolisen har fått tysk hjälp
Enligt Per Gustafson, säkerhetsansvarig på Universitetet, hanteras händelsen som en "extra söndag".
– Vi som jobbar med säkerhetsfrågor är alltid i tjänst. Men övrig personal håller sig hemma. Vi får se under dagen vad polisen kommer fram till kring hur vi ska agera fortsättningsvis.
Malmö högskola genomför sin undervisning som vanligt under dagen. Detsamma gäller SLU i Alnarp.
Upsala Nya Tidning rapporterar att Älvbodaskolan i Skutskär stänger under måndagen efter att ett hot riktats mot skolan via appen Jodel. Hotet ska vara snarlikt det som riktats mot Lunds universitet.
 
Gå till toppen