Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jodel vill inte svara på frågor

Jodel har under måndagen inte svarat på några frågor. Men i intervjuer tidigare i år har grundaren Alessio Avellan Borgmeyer förklarat varför det är viktigt att användarna är anonyma i appen.

Jodels grundare meddelade i ett mejl till Sydsvenskan på söndagsnatten att han ser allvarligt på det inträffade. Men därefter har han inte svarat på några frågor. Sydsvenskan har under måndagen upprepade gånger sökt ansvariga för att höra mer om hur de ser på hoten i Lund och Skutskär och att användarna i appen är anonyma.
Ingen behöver alltså registrera sig för att använda appen och det krävs inget användarnamn. Det innebär att det är fritt fram för åsikter, tankar och hot utan att avsändaren behöver ta något ansvar.
I intervjuer i utländska medier tidigare i år har grundaren Alessio Avellan Borgmeyer förklarat sin syn på anonymiteten. I april säger han till tidskriften Der Spiegel att det varit helt nödvändigt för att fånga upp åsikter och tankar utan det filter han menar finns på många andra sajter.
”Användarna kan vara mer autentiska på Jodel, man måste inte vara på sin vakt vad man säger”, sade han.
Därigenom ligger mer fokus på innehållet än på vem som säger vad, menade han.
Några månader senare sade han i en intervju med studenttidningen Kármán i Aachen där appen används, och där han själv gått på universitetet, att han inte tror att Jodel hade varit så populär utan anonymiteten.
Men han tycker egentligen inte att det är det revolutionära. Det är istället att du kan komma i kontakt med vem som helst lokalt.
”…framförallt så ser vi det här i Berlin. Här kommer många från utlandet och med Jodel är de omedelbart uppkopplade i ett nätverk och märker vad som händer i omgivningen", sade han.
I samma intervju säger han att han är väldigt glad över att appen tagits emot så bra i Sverige och att drömmen är att expandera över hela världen.
Med Jodel kan alltså vem som helst som laddat ner appen göra ett anonymt inlägg som syns hos användare som befinner sig inom 10 kilometer. Det har jämförts med en klottervägg.
På måndagen var flödet på Jodel i Lund igång som vanligt. Med en smartphone placerad i innerstaden fick användarna meddelande efter meddelande.
De handlade bland annat om folks utseende:
"Många stylade killar med oroväckande stora bulor på gym 24/7."
"Riktigt söt tjej på netto vildanden precis. Ha en bra dag vem du än var!"
De handlade om det inträffade i Lund:
"I dag ska vi minnas som dagen terrorismen vann, där folk var så rädda att ett anonymt jodelmeddelande fick alla att ställa in hela dagen, hur lätt var inte det för gärningsmannen."
"Tänk om polisen fått upp ögonen för Jodel som spaningsverktyg nu och spårar alla som nånsin Jodlat om droger eller liknande. Vilket jävla liv det skulle bli."
Och det fanns andra inlägg som till exempel:
"Ligger naken i sängen och dricker öl #måndag"
"Man blir inte alls mätt av havregrynsgröt ncnc"
"Extraknäcker som städerska på en skola. I dag hade en av ungarna bajsat, torkat sig med pappershandduk (?!) och slängt det i papperskorgen. Lär era ungar lite hyfs va? Känner bara bajsdoft nu."
Gå till toppen