Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kostnaden går inte att överblicka i nuläget

Vad är priset för att stänga Lunds universitet under en dag?

Frågan är nästintill omöjlig att svara på just nu, menar Elisabeth Pupp, avdelningschef vid sektionen ekonomi på universitetet.
– Det är en mycket komplex fråga att besvara. För att göra en sådan beräkning måste olika kompetenser diskutera och värdera detta för att komma fram till ett svar, säger hon.
Att värdera universitetets verksamhet i kronor och ören är svårt, enligt Elisabeth Pupp.
– Ett företag kan räkna på antalet förlorade affärer. Men på universitetet forskar och utbildar vi. Det är en verksamhet som är svår att kvantifiera i siffror.
Och frågan är vad alternativkostnaden skulle vara, det vill säga att hålla ett hotat universitetet öppet, funderar Elisabeth Pupp.
– Vad hade det värsta scenariot kunnat kosta?
Enligt rektor Torbjörn von Schantz kommer beslutet att stänga universitetet få praktiska konsekvenser som inställda laborationer och tentor.
– Vad det kostar går inte att överblicka nu. Men att stänga universitetet en arbetsdag är en liten fråga i det här sammanhanget, säger han.
Gå till toppen