Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sammanfattning - det här har hänt

Ett misstänkt hot mot studenter i Lund har vänt upp och ner på hela Universitetet idag. Hur påverkas du och vad är det som händer? Här har vi samlat frågor och svar.

Vad är det som har hänt?
Någon skrev på söndagsmorgonen på den anonyma chattappen Jodel: "Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare".
Texten är en kopia av varningen som postades natten före skolskjutningen i Oregon den 1 oktober där tio personer dödades.
Läs också Följ direktrapporteringen om hotet mot Universitetet
Hur påverkas Lunds universitet?
Hela Lunds universitet håller stängt idag, måndag. Det påverkar även Campus Helsingborg och verksamheterna i Malmö. Gerdahallen är också stängd. Även forskaranläggningar, som Max IV håller stängt.
Hur många människor berörs?
Samtliga Lunds universitets 42 000 studenter och drygt 7 500 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö.
Påverkas Malmö högskola?
Nej. Malmö högskola har öppet som vanligt.
Är andra skolor i Lund stängda?
Nej. Alla andra skolor håller öppet som vanligt. Även Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp är öppet.
Vad gör polisen?
Polisen utreder ärendet som olaga hot, men har i nuläget inga operativa resurser ute på universitetsområdena. Beslutet att stänga är taget av Lunds universitet, inte av polisen.
Under natten har polisen sysslat med internetspaning på lokal och internationell nivå.
Läs också Lundapolisen har fått tysk hjälp
Vad gör Lunds kommun?
Eftersom hotet är riktat mot universitetet har inte kommunen vidtagit några större åtgärder. Eva Greko, som är säkerhetssamordnare på Lunds kommun, säger att det självklart finns en oro men att kommunen hittills inte fått någon information om att de behöver agera.
Vad är Jodel?
Jodel är en app som kan beskrivas som ett anonymt klotterplank för att kommunicera med andra som är runtomkring. Den riktar sig framför allt till studenter. 
Läs också Vad är Jodel?
Varifrån kom hotet?
Företaget bakom appen Jodel tror sig veta på vilken ort den som skickade meddelandet befann sig och att det inte är Lund, säger universitetets rektor Torbjörn von Schantz till TT.
Har det kommit fler hot?
Ja, dels har samma hotmeddelande som publicerades på Jodel tidigt under söndagen lagts ut igen på Jodel under måndagen. I samma app har även ett snarlikt meddelande riktat mot en skola i Skutskär rapporterar UNT . Den skolan har stängts under måndagen.
Gå till toppen