Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolskjutningsprojekt skrotades på grund av bristande finansiering

Ett projekt för att upptäcka möjliga skolskjutare skrotades – eftersom ingen myndighet ville finansiera forskningen.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömde 2012 att det finns tio procents sannolikhet "på årsbasis" för att även Sverige ska drabbas av en skolskjutning.
Läs också Kostnaden går inte att överblicka i nuläget
Året efter påbörjade Rikspolisstyrelsen en riksomfattande utbildning för att öka beredskapen för skolskjutningar hos svensk polis.
Samma år började forskare på FOI att undersöka möjligheten att bygga ett övervakningssystem för att skanna av sociala medier och på så sätt ge polisen möjlighet att förekomma potentiella skolskjutare innan katastrofen är ett faktum.
”Skolskjutningar är ett samhällsproblem som svenska myndigheter måste förbereda sig inför”, står det i FOI:s rapport Fokus Samhällssäkerhet.
Mer än så blev det inte av FOI:s forskningsprojekt.
Läs också Lundapolisen har fått tysk hjälp
Fredrik Johansson är försteforskare på FOI och en av dem som jobbade med projektet.
– Vi fick ingen beställning från någon kund. Det fanns ingen som var intresserad av att driva detta vidare, säger han.
Vilka vore naturliga ”kunder” till den här typen av forskning?
– Det kunde ha varit polisen eller säkerhetspolisen.
Därmed skrotades projektet.
– All vår forskning är i praktiken uppdragsfinansierad. Vi gör alltså bara forskning när vi får in beställningar. I och med att det aldrig kom någon, är detta inget vi prioriterat.
Det finns liknande teknik för att analysera exempelvis våldsbejakande extremism i sociala medier. Men den tekniken är inte helt applicerbar på skolskjutningar, enligt Fredrik Johansson.
– Mig veterligen finns inga direkta verktyg för att upptäcka skolskjutningar. Utan idag upptäcker man inte mer än det allmänheten ser och rapporterar, säger han.
I Sverige har bara en skolskjutning inträffat med dödlig utgång. Den inträffade 1961 då en 17-åring klev in på Kungälvs läroverk och sköt vilt med en pistiol. Sex elever skadades och en avled.
Gå till toppen