Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snarlikt hot mot universitet i Sydney

UNSW i Sydney mottog under söndagen ett hot som på många sätt påminner om det som riktats mot Lunds universitet. Universitetet har dock inte stängt. I stället bevakas campus-området av polis och en anti-terror-styrka.

På nätforumet 4chan tog under söndagen en anonym användare på sig ansvaret för att ha skickat hotet mot Lunds universitet via appen Jodel. Hotet som riktades mot UNSW (University of New South Wales) postades direkt på 4chan, även det av en anonym användare.
Hotet som riktas mot universitetet i Sydney är dock mer detaljerat. Personen bakom hotet skriver att denne har köpt ett handeldvapen och varnar sedan – likt i hotet mot Lund – folk från att besöka universitetsområdet under morgondagen. På forumet har användaren även lagt upp en bild på vapnet.
UNSW har cirka 50 000 inskrivna studenter. Ungefär lika många som LU. Flera australiska medier rapporterar om att universitetsområdet är folktomt då studenter och personal i många fall stannat hemma. En säkerhetsvarning har utfärdats, men undervisningen bedrivs som vanligt. Dock finns mängder med polis på plats.
Sedan skolskjutningen i Oregon 1 oktober där studenten Christopher Harper-Mercer dödade nio personer och tog sitt eget liv har det varningsmeddelande han skickade innan dådet skapat en obehagligt trend.
Hotet mot Lunds universitet var en direkt översättning av hans meddelande. Liknande hot har även riktats mot universitet i Nya Zeeland och skolinstitutioner i flera amerikanska delstater. I förra veckan greps en 21-årig man i Nederländerna efter att ha riktat ett hot moy universitetet i Leiden på 4chan.
Gå till toppen