Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad är Jodel?

Vi förklarar allt om appen för lokala tillrop.

Mobilappen Jodel startades av Alessio Avellan Borgmeyer, född 1990. Appen lanserades för ett år sedan, i oktober 2014, i Tyskland och växer mest i universitets- och högskolestäder.
Du kan svara på andras meddelanden och meddelas när någon svarar dig. Däremot kan du inte se vilka som svarat dig, lika lite som de kan se vem du är.
Användare kan dock spåras på andra sätt av exempelvis polisen, med hjälp av företaget bakom appen. Det är därför Lundapolisen tagit hjälp av tyska kollegor för att spåra vem som ligger bakom hotet mot Lunds universitet.
Läs också Efter hotfulla meddelandet – universitetet stängs
Genom att rösta upp eller ned meddelanden hjälper du andra att se de roligaste eller mest relevanta uppdateringarna.
Om ett inlägg får mer än fem ”nedröster” försvinner det från alla användares flöden.
Utöver att rösta ned inlägg så kan du anmäla dem. Om du anmäler ett inlägg (”jodel”) så kommer du inte att se det längre. Om dina jodlar anmäls riskerar du att stängas av som användare.
När du loggar in första gången på Jodel har du 100 poäng ”karma”. Beroende på hur andra användare interagerar med dina meddelanden (t ex röstar upp och ned) så ökar eller minskar dina karmapoäng.
Läs också "Att överblicka konsekvenserna är omöjligt".
Vilka meddelanden som du ser beror på vad du befinner dig, bara meddelanden nära dig visas upp i ditt ”nyhetsflöde”. På samma sätt är det bara användare i närheten av dig som ser dina uppdateringar.
Att appen är så platsstyrd gör också att tonen på forumet kan variera kraftigt från ett område till ett annat. 
Du kan lura Jodel att du befinner dig någon annanstans genom att manipulera din telefons platsinformation.
Gå till toppen