Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför inte en tävling om Lunds arkitektur?

Området kring Lunds station med Clemenstorget, St Petri Kyrkogata (stadsbiblioteket), Bantorget och Klosterkyrkan är ett känsligt område för Lunds stadskärna. Jag instämmer i åsikterna i artikeln och Arkitekturupproret. Självklart är förstås det där med pastischer, att inte "apa efter" för mycket av det gamla utan låta byggnaderna får en uppfräschad arkitektur.
Mitt tycke är också att vänligt byggda moderna hus mycket väl kan smälta in (som gallerier med glas och ljus) i områden i Lund, men på behörigt avstånd från det som folket och opinionen vill bevara och som är önskvärt att bevara.
Som exempel på ett bra förslag är att låta anlägga en park kring Klosterkyrkan, omtyckt och uppskattad av så många. Likaså är ju Clemenstorget fint med sina plataner och smågatorna runt torget.
Hur går det till egentligen när politikerna och de beslutande lyssnar på opinionen? Varför utlyses till exempel inte en rådgivande tävling?
Inger Ekdahl
Gå till toppen