Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

#föreflykten

Vår porträttserie handlar om människorna bakom siffrorna. Om hur livet såg ut innan det slogs i spillror.

Porträttserien #föreflykten handlar om människorna bakom siffrorna. Om hur livet såg ut innan det slogs i spillror.
Bild: Hussein El-Alawi
”Det gick väldigt bra för deras pojklag med femtonåringar. Det hade varit så mycket elände. Min bror dödades i granatattack bara några hundra meter ifrån mig. Min syster skadades och hennes dotter dog. Detta var första gången jag kände glädje sedan kriget bröt ut.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag drömde mycket om Kabul när jag var liten. När Talibanerna trängdes tillbaka flyttade vi hem igen. Allt var förändrat. Ingenting var grönt och fint. Det var bara ruiner, vårt gamla hem var också helt förstört. Vi grät men efter ett tag vande vi oss.”
Bild: Hussein El-Alawi
”I Afghanistan får inte flickor leka ute med andra barn, så jag var inomhus hela tiden. Men andra flickor kom hem till oss och ibland åkte jag hem till dem. Då spelade vi tennis, cricket eller fotboll. Jag gillade mest tennis, jag såg tennis på tv också.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag vet vad havet är, jag känner varenda droppe och kan varenda detalj. Därför valde jag att inte åka smuggelvägen över Medelhavet utan istället ta mig in i Europa i en lastbil. Jag skulle aldrig sätta min familjs liv i händerna på sådana smugglare. De tjänar sina pengar på blod.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Andra dagar åkte vi ut till havet och badade och grillade. Det livet tog slut 2012 när två granater slog ner på en stor begravning och dödade 400 människor.”
Bild: Hussein El-Alawi
”I Uganda är det bara rika människor som kan studera, vilket krossar mångas drömmar. För det är ju inte alltid de rikaste som är de smartaste... I Sverige kan alla bli vad de vill. Jag vill använda den chansen till att studera juridik. Fast jag vill också bli tolk. Och så älskar jag att köra bil, så jag kanske blir busschaufför på deltid.”
Bild: Hussein El-Alawi
”...vi lämnade Syrien för att min fru skulle få ordentlig vård. Jag hoppades att hon skulle bli helt frisk. Men vi kom för sent. Hon dog efter bara fjorton dagar i Sverige.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Europas asylpolitik är rent hyckleri på det sättet att man glömmer att bara runt fem procent av alla flyktingar tar sig till Europa. Syrien har alltid tagit emot många flyktingar. Redan före kriget, 2010, hade Syrien tagit emot 1,5 miljoner flyktingar bara från Irak.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Den konstnärliga friheten i Syrien? [skratt]. Du vet hur det är. Det är frihet i en liten droppe. Det är förbjudet att titta på fria kanaler, det finns ingen oberoende radio. Vår frihet är som friheten i det gamla sovjetiska systemet. Allt är begränsat.”  
Bild: Hussein El-Alawi
”Det hemskaste var när pansarraketer slog ner bredvid vårt hem. Innan dess var livet normalt. Det handlade mest om vad vi skulle göra efter utbildningen och vilka vilka jobb vi skulle få. Det var mest studier som gällde – och fotboll. Jag var anfallare i division tre.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag hade allt i Syrien. Stabilitet. Ett eget sjukhus i Damaskus. Bilar, hus, familj och kontaktnät. Jag vill inte skryta, men där hade jag ett sovrum på 125 kvadratmeter. Idag bor jag och min son i ett rum på sex kvadratmeter i Nydala. Jag jobbade på sjukhuset jag ägde, som ansvarig för den gynekologiska avdelningen. Mellan 2012 och 2014 användes hela sjukhuset som en akutmottagning. Jag opererade bland annat en elingenjör som blivit skjuten i bröstet. Jag är inte utbildad för det, men jag var tvungen att göra det för att rädda honom.”
Bild: Hussein El-Alawi
Läraren, som jag hade turen att få gå hos, jobbade i operahuset i Damaskus. Hennes metod var att man först behövde lära sig att sjunga klassiskt för att därefter kunna sjunga annat. Men jag fastnade för det klassiska. Jag träffade noterna som en mezzosopran, men läraren sa att jag kanske kunde bli en sopran om jag bara övade mycket.
Bild: Hussein El-Alawi
”Det var egentligen inget arrangerat äktenskap. I Sverige kanske man träffas på disco eller på stranden men vi har det här traditionella sättet att föräldrarna träffas först. Sedan är det upp till oss att bestämma om vi vill fortsätta.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Vi är inte bara systrar, vi är väldigt nära vänner. När hon är glad, är jag glad. Hennes vänner är mina vänner och mina vänner är hennes vänner. Vi kan dela hemligheter med varandra. När vi flydde hade vi ännu större behov av att vara tillsammans.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag trivdes bra, tjänade mina egna pengar. Nu känner jag mig bara nedtryckt, som att jag tigger pengar. Där hade jag hus och allt jag behövde, här har jag ingenting. Jag känner mig utanför, som om jag inte är en del av det svenska samhället.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Talibanerna dödade flera kvinnor från hälsodepartementet bara för att de jobbade med internationella organisationer. De var helt okunniga och förstod inte att vi bara försökte hjälpa människor. De trodde att det var CIA som låg bakom, fastän det bara handlade om hälsofrågor.”
Bild: Hussein El-Alawi
”En vanlig dag som jag minns som väldigt lycklig var när vi hoppade in i en taxi fast vi inte hade pengar. När vi förklarade för chauffören att vi skulle träffa några tjejer men inte hade några pengar så skrattade han bara och körde oss gratis.”
"Jag jobbade som journalist. Varje morgon klockan nio åkte jag till parlamentet för att bevaka dagens debatter. Jag skrev mest om säkerhet och infrastruktur. Vi hade sträng sekretess. Vi hittade mycket om korrupta ministrar som vi inte kunde publicera. Då hade jag fått sparken direkt och blivit hotad till livet. Nej, mitt jobb var aldrig att hitta scoop, utan bara att referera från debatterna.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Min bästa kompis och jag hittade på en del bus, men ofta var vi bara i biljardhallen och spelade. Vi spelade i samma basketlag. Vi vann två matcher, sedan började kriget. Min kompis är kristen och jag är muslim men det var aldrig något vi tänkte på. När han fick veta att jag lämnat Syrien blev han sjukt ledsen. Jag saknar honom väldigt mycket.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag minns en liten flicka som kom in efter en motorcykelolycka. Hela bröstkorgen och buken var fylld av inre blödningar och hon dödförklarades på väg in. Men jag kände en liten puls, tog in henne i operationssalen och stack in en stor nål och sög ut blodet. Föräldrarna satt utanför. När jag gick ut för att berätta att deras dotter skulle klara sig slog de mig. 'Ljug inte för oss, vi vet att hon är död'. De trodde att jag bara sa så för att lindra sorgen.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag var lärare i engelska och arabiska för barn mellan sex och tolv år. Ett bra sätt att få dem intresserade av engelska var att prata med dem om deras vardag. Då lär de sig snabbare.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag gillar att hjälpa och få människor att må bra. Det var därför jag blev apotekare. Jag jobbade på ett sjukhus i Bagdad. När jag var ledig tyckte jag om att laga mat.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Vi kom till Sverige tillsammans men de andra skickades tillbaka till Schweiz eftersom det var vårt första land i Europa. Dublinförordningen dödade vår dröm. Jag växte upp med de här killarna. Det är jävligt svårt att leva utan dem.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag är uppväxt i en sekulär familj som har låtit mig studera och arbeta, resa och ha visioner. När jag var klar med juristutbildningen började jag jobba för en kvinnoorganisation. Min roll var att ge råd och vägledning till kvinnor i byarna vid gränsen.”
”Jag undervisade barn i mellanstadiet i samhällskunskap, geografi och historia. Det bästa med att vara lärare är att man kan få eleverna att förstå människor.”
”Första gången jag gick upp och sjöng karaoke var jag väldigt blyg. Alla tittade på mig och skrattade. Jag sjöng Beyonces ’If a were a boy’. Jag var så stressad och min engelska var inte så bra så jag sjöng mycket fel.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag studerade inredningsdesign på American University of Beirut och drev ett företag med några vänner. Jag har inrett banker, sjukhus och hotell. Mest stolt är jag över ett jobb jag gjorde på hotell Habtoor i Dubai.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag är en rebell mot männens makt. Jag tog striden mot min egen man. Vi skildes oss efter tio år. Jag vill prata om uppfostran. Barn ska ha en akademisk uppfostran, de ska inte straffas, bli slagna eller utsättas för psykisk press.”
Bild: Hussein El-Alawi
”I min familj var livet inte så enkelt. Vi hade aldrig gott om pengar så när jag gick ut nian hade jag inte råd att fortsätta att gå i skolan. Jag började jobba direkt, men läste samtidigt in alla ämnen på egen hand och klarade proven så att jag kunde börja studera på universitetet.”
Bild: Hussein El-Alawi
 ”Jag bodde i norra Iran, vid Kaspiska havet. På kvällarna brukade jag simma i två eller tre timmar, bara för att få lugn och ro. Ibland när jag var väldigt långt ut skrek jag allt vad jag kunde.”  
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag hade ett intressant socialt liv som var väldigt annorlunda mot det jag har nu. Jag tränade med det första damrugbylaget i Uganda och efter varje träning satt vi tillsammans med alla supportrar i klubbhuset och drack öl och pratade. Jag spelade aldrig matcher själv men rugby var mitt liv. Jag älskar den sporten.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Runt omkring oss var det kaos. Men till mitt konditori kom folk som var glada och ville fira någonting.”
Bild: Hussein El-Alawi
”När jag var liten ville jag bli läkare, men många gav mig rådet att istället bli tandläkare. Jag minns egentligen inte varför, men jag tycker om att arbeta med händerna. Det är mycket hantverk i att vara tandläkare. Man blir glad över att se resultatet av det man gör. Att man kan hjälpa människor som har ont.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Alla som smakar mina bakverk gillar dem. Mina sfi-lärare också (skratt). Då känner man sig jätteglad och stolt över sig själv. Nu är jag klar med sfi och ska börja läsa in grundskolan på Komvux. Sedan ska jag registrera mig på en konditorikurs.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag straffade dem aldrig, de hade straffats nog av bomberna och kriget. Jag gav dem bara kärlek. Det var en härlig känsla att få klassen lugn.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag har velat bli läkare sedan jag var liten. När jag sökte till universitetet första gången hade jag egentligen tillräckligt med poäng för att bli antagen, men just det året hade de höjt gränsen så istället fick jag börja i en förberedelseklass. Jag var så deprimerad men jag kämpade på och kom in året efter.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Den här fick jag i Båstad. Den har inget namn än”
Bild: Hussein El-Alawi
”I industriområdet där jag jobbade fanns kristna och muslimer och ateister. Det var aldrig några stridigheter.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Hur det var att vara singel i Syrien? Haha. Visst hade jag flickvänner. Det var inte som Europa kanske, men det var väldigt öppet. Man är liksom fri inom vissa ramar.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Vi hade allt. Tjugo fastigheter, stora gårdar med fruktodlingar, bilar. Men framförallt hade jag tryggheten, familjen och släkten.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Min första skiva kom 2002. En låt hette Mestane vilket betyder "kärleksberusad". Den blev väl mottagen men familjen delades i två läger. Vissa gratulerade mig, andra höll tyst.”
Bild: Hussein El-Alawi
”När mamma och pappa tjatade på oss att städa rummet, och plocka undan efter maten och göra läxor, brukade jag säga att jag redan gjort det och att det var min systers tur. Jag städade ju igår, sa jag, fast det inte var så.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Det kunde vara fyra eller fem bilar som kom iväg, fullproppade med folk. Vi grillade majskolvar, spelade fotboll och satte upp en gunga mellan två träd. Ibland plockade vi äpplen eller vindruvor och drack från en källa i bergen.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Vi träffade ofta våra vänner och pratade och pratade. Hade någon ett problem försökte vi lösa det, för att efteråt kunna skratta åt det. De stunderna kommer jag aldrig att glömma. Det är som en bra film. Man glömmer aldrig en bra film.”
Bild: Bild: Hussein El-Alawi
”För arton år sedan kom en kvinna in på mitt kontor med sin dotter. Jag jobbade som administratör och de vill att jag skulle sköta familjens papper och skriva över ett hus på dottern. Hon var sjutton år och så vacker. Vi utbytte blickar. Mitt hjärta dunkade fort. Det var faktiskt kärlek vid första ögonkastet.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Min tid är över. Men jag hann i alla fall utbilda mina barn. Jag satt med dem varje dag och hjälpte dem med läxorna. Jag pratade med deras lärare och deras kompisar. Jag gjorde mitt bästa för att de skulle lyckas.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Varje gång jag skissat färdigt eller byggt en modell visar jag den för min fru. Om jag inte ser glädje i hennes ögon blir det inget bygge. När jag visade skolan sa hon att hon hoppades att vi skulle få barn snart som kunde börja i den skolan.”
Bild: Hussein El-Alawi
 ”Mitt liv var som ett enda stort lyckopiller. Vi hade en stor villa i ett fint område och jag och min man gick ofta med vår dotter till olika lekplatser. På helgerna kunde min man väcka mig och säga 'klä er nu och kom med ut, det är en överraskning'. ”  
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag är specialist på oud. Den känslan, att bara sitta själv och spela och njuta och gå in i den bubblan... Den är svår att beskriva. Jag brukar säga att om mitt liv utgör hundra procent så är ouden 80 procent.”
Bild: Hussein El-Alawi
”Jag lärde mig att slåss i Libyen. Jag vet att det inte är bra och jag hatar egentligen att slåss. Men jag var tvungen för varje dag fick jag på käften av barn som visste att jag var från Syrien. ”
Läs också Det här är #föreflykten
Följ #föreflykten här och via Instagram, Facebook och Twitter. Vi publicerar ett nytt porträtt varje dag.
 
Gå till toppen