Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greater Copenhagen får ett hål i Malmö och Lund

När Öresundsregionen vid årsskiftet döps om till Greater Copenhagen får den nya regionen ett stort svart hål kring Malmö och Lund.

Bild: Jenny Leyman
– Min linje är att vi inte är med i den nya organisation som Henrik Fritzon skissar på, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt-Jammeh.
– Det är märkligt att vår ordförande gett upp vår förhandlingsposition. Jag vill att Henrik Fritzon förklarar sig, säger Anders Almgren, S-kommunalråd i Lund.
Region Skånes ordförande Henrik Fritzon låter i ett brev till 33 ledande skånska kommunpolitiker meddela att den svenska och danska sidan nu enats om ett förslag till organisation och stadgar för en ny Öresundskommitté.
Den får namnet Greater Copenhagen & Skåne Committe och ska under fyra av tio år ledas av en skånsk ordförande. Under resterande sex år tar en dansk politiker över ordförandeklubban. Den nya kommittén får nio danska och nio skånska styrelseledamöter.
Men det finns en klausul som säger att den skånska representationen försvagas om en eller flera skånska kommuner väljer att ställa sig utanför samarbetet.
När Malmö och Lund nu tänker avböja medverkan i det nya Öresundssamarbetet tycks Danmark få en majoritet av ledamöterna i både presidium och styrelse. Dessutom kommer alla ärenden att förberedas av en dansk tjänstemannaorganisation.
Katrin Stjernfeldt-Jammeh och Anders Almgren är starkt kritiska till hur den nya organisationen byggs upp. De ogillar att det saknas en fast struktur för kultursamarbete och att arbetet med internationell marknadsföring prioriteras på bekostnad av arbetet mot svensk-danska gränshinder.
– Jag har flera invändningar. Vi har erbjudits ett partnerskap med Greater Copenhagen. Det vore en poäng om vi i Skåne samlade ihop oss så att det här blev ett samarbete mellan två jämbördiga parter, en dansk och en skånsk part, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.
Så Greater Copenhagen borde samarbete med "Greater Skåne"?
– Nja, det handlar mer om att alla ska dra åt samma håll så att vi i en gemensam organisation får en tydlig motpart till det projekt som danskarna går fram med, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.
Enligt det brev som Henrik Fritzon skickat ut till Skånes kommuner kommer medlemskapet i Greater Copenhagen att bli helt kostnadsfritt för alla skånska kommuner.
"Region Skåne kommer stå för hela medlemsavgiften", heter det i brevet.
Att Region Skåne tänker betala 6,2 miljoner kronor per år för regionens och kommunernas medlemskap är inget argument som får Katrin Stjernfeldt-Jammeh att ompröva sin kritiska inställning till ett medlemskap för Malmös del:
– Jag tycker inte att förslaget är bra så som det ligger. I Malmö och Lund fortsätter vi att argumentera för vårt förslag. Det som Henrik Fritzon skissar på är en organisation där Skåne riskerar att halka efter.
– Det finns en obalans i organisationen. Den är logisk utifrån ett danskt perspektiv, men inte alls utifrån ett svenskt, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.
Anders Almgren är för sin del förvånad över att Henrik Fritzon är så bristfällig med information.
– De här uppgifterna får jag från dig. Det är märkligt att få veta allt detta genom Sydsvenskan. Sist jag och Henrik Fritzon skiljdes åt var vi överens. Jag vet inte vad som hänt sedan dess.

Henrik Fritzon kallar kritiken om bristande information för "fullständigt ogrundad".

– Vi har haft evinnerliga möten där vi diskuterat detta och Almgren var med på alla möten, säger han.

– Vi är många som tycker att detta är ett bra förslag. Det är naturligtvis upp till dem om de vill vara med eller inte. Men det här tonfallet är märkligt.
Malmö och Lund har nu fram till den 19 oktober på sig att ge ett definitivt besked om de ansluter sig till eller ställer sig utanför det nya samarbetet i Greater Copenhagen.
Det är ännu okänt om det finns fler kommuner som tänker ställa sig utanför. Både Helsingborg och Landskrona har gett helhjärtat stöd till den uppgörelse som regionledningen slutit med sina danska motparter.
Gå till toppen