Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jodel fick svara på polisfrågor

Polisen i Lund har nu fått in alla begärda uppgifter från det tyska företaget bakom appen Jodel.

Men ännu har man inte ringat in någon misstänkt för det anonyma hotet mot universitetet i helgen.
– Jodel har varit hjälpsamma i det här, säger kommunpolis Joakim Nyberg.
Lundapolisen har ännu inte hunnit värdera hur långt uppgifterna kan leda dem i sin jakt. Polisen har även fått in ett antal tips som ännu inte hunnit följas upp.
– I nuläget kan jag inte säga i vilken riktning utredningen rör sig. Vi behöver ytterligare tid på oss, säger Joakim Nyberg.
På måndagseftermiddagen meddelade universitetet att man skulle hålla öppet igen efter att polisens förundersökning visat att liknande hot uttalats på andra håll i landet. Bland annat ska Uppsala och Örebro ha varit drabbade. Även utomlands förekom samma formulering.
Uttalandet i lundajodeln är snarlikt det som skolskytten i Oregon i USA postade på nätet kort innan dådet i oktober. Därefter skämtades det friskt kring formuleringen som blivit en internetmeme. Sådana omständigheter har dock inte ändrat hur polisen arbetar i fallet.
Polisen rubricerar händelsen som olaga hot.
Jodels vd och grundare Alessio Avellan Borgmeyer skriver att företaget har en nolltollerans mot hot och annan brottslig verksamhet i appen och att de därför nu samarbetar nära med polisen.
Gå till toppen