Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MH17 träffades av en rysk robot

Kraschen skedde oväntat i ett konflikthärjat område och släckte 298 människoliv.
Nu slår en formell haverirapport fast att det var en rysktillverkad BUK-robot som sköt ner det malaysiska planet MH17 i ett separatistkontrollerat område i östra Ukraina.

På bilden syns vrakdelarna från det kraschade MH17 som misstänks ha skjutits ned över östra Ukraina i juli förra året. ARKIVBILD.Bild: Dmitry Lovetsky/AP/TT
Det olycksdrabbade flygbolaget Malaysia Airlines flight MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när planet försvann från radarskärmen. Då hade en luftvärnsrobot avfyrats från marken och träffat vänster sida av MH17:s cockpit. Flygplanet bröts itu i luften och alla ombord förlorade livet. De flesta offer var från Nederländerna, som också är ansvarigt land för den formella haverirapport som har släppts. Rapporten tar inte ställning i skuldfrågan, men riktar hård kritik mot att ukrainska myndigheter inte hade stängt av luftrummet för civil flygtrafik.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen