Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Missa inte möjligheten att tänka stort, Malmö

Greater Copenhagen är naturligtvis inget danskt projekt.
Att Lund nu accepterat att reduceras till en Malmöangelägenhet förvånar. Med sin universitetsstämpel hade i alla fall jag förväntat mig friare och större tankar. Lunds universitet blir snart Universitetet i Malmö (och Lund)?
Kan man möjligen tänka sig att det bakom upplägget om rättvisa mellan Danmark och Sverige ligger ett malmöitiskt särintresse? Det regionala samarbetet har ju inget att göra med danskar–svenskar eller Danmark–Sverige. Hela finessen är ju att det skall ske ett samarbete på regional nivå mellan Köpenhamn, övriga Själland och Skåne. Alla ska vi bli Greater Copenhagare!
Malmö har idag en plats i Sverige långt från Stockholm som ger visst utrymme, men i ett Greater Copenhagen blir situationen annorlunda och det bör man underordna sig, till gagn för hela regionen. Missa nu inte möjligheten att tänka stort. Att det också innebär ett visst avlägsnande från Stockholm gör inget. Även om det (ännu) inte blir fullt ut så som snapphanarna önskade.
Verkar tydligen svårsmält ur ett Malmöperspektiv, men reaktionerna från Köpenhamn och övriga Själland är helt logiska utifrån folkmängd, bnp, och nuvarande varumärke. Egentligen bör Köpenhamn ha ordförandeskap vartannat år och Skåne respektive övriga Själland vart fjärde år.
Om man inte kan sansa sig från Malmöhåll så föreslår jag att kommunerna i nordvästra Skåne går samman, gör gemensam sak, visar vägen och tydligt uttalar sig för att ingå i Greater Copenhagen, oavsett ledningsstruktur. Det torde finnas ytterligare potential i Köpenhamn–Själland–Nordvästra Skåne–Halmstad/Halland – och varför inte Greater Gothenburg, med betydligt tyngre varumärke än Malmö…
Peter Olsson, Helsingborg
Gå till toppen