Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu skördas vinet på skånskt fält

Det blåser höstsnålt och mössan bara måste på.
Men i Flädie skördar man vin. 15 ton druvor ska tas om hand den här veckan.

– Det är så himla kul att skörda, säger en glad Martin Rosvall Hansson, ägare till Flädie mat- och vingård.
När Sydsvenskan tittar in under måndagen är runt tjugo av gårdens speciella vinvänner, plus fyra-fem anställda, engagerade i att klippa av druvklasar från vinstockarna och plocka bort alla dåliga druvor.
– Vi skördar nog 3,5-4 ton idag. Skördandet ska ta fyra dagar och i år ger det nog 15 ton druvor, förklarar Martin Rosvall Hansson.
Det är mycket för den här gården, speciellt efter ett så märkligt väder-halvår.
– Våren och sommaren var kalla. Sedan kom tre varma augustiveckor och en varm september och det räddade en god skörd, berättar Martin Rosvall Hansson.
– Fast viktigast är allt arbete våra cirka hundra vinvänner lägger ned i vingården under resten av året.
Vinvännerna behöver inte bara jobba. De får också vara med på middagar, vinprovningar och föreläsningar.
Detta är Flädiegårdens sjätte kommersiella skörd. Flaskorna som blir resultatet stannar på gården för att konsumeras under konferenser, bröllop, vinprovningar och andra arrangemang.
– Normalt gör vi rött vin, torrt och sött vitt, rosé och mousserande. Men i år passar det inte att göra söta viner, förklarar Martin Rosvall Hansson.
Varför driver han överhuvudtaget en vingård i sydvästra Skåne?
– Jag gillar vin, svarar Martin Rosvall Hansson med ett leende. Det här är inte enkelt, men själva utmaningen är drivkraften.
Ingen trampar druvor i den skånska höstvinden. Klasarna åker först in i en avstjälkningsmaskin och vidare in i en press.
Därefter kyls juicen ned i tankar och får 36 timmar på sig för att klarna Nästa steg är jäsning i metalltankar och ekfat. Alla steg i processen temperaturkontrolleras noggrant.
Rolf Cronqvist är en av vingårdens vänner, nu här för att skörda druvor ideellt. Sittande på en pall klipper han av klasarna med en speciell tång/sax.
Frågar man Rolf Cronqvist varför han engagerar sig här handlar svaret inte om vin, överraskande nog.
– Detta är väldigt socialt, man träffar så trevligt folk här. Dessutom har jag ett stort intresse för trädgård och att skörda.
Men vinet då?
– Det har ingen betydelse i sig. Men visst, det är ett plus, svarar Rolf Cronqvist.
Gå till toppen