Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen har fått in uppgifter från Jodel

Polisen i Lund har nu fått in alla begärda uppgifter från det tyska företaget bakom appen Jodel. Men ännu har man inte ringat in någon misstänkt för det anonyma hotet mot Lunds universitet i helgen.

Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jodel har varit hjälpsamma i det här, säger kommunpolis Joakim Nyberg.
Lundapolisen har ännu inte hunnit värdera hur långt uppgifterna kan leda dem i sin jakt på den som skrev jodelmeddelandet. Polisen har även fått in ett antal tips som ännu inte hunnit följas upp.
– Utredningsläget är nog i ungefär samma läge som i måndags. Vi behöver ytterligare tid på oss. Nu ska vi titta på alla uppgifter, följa upp tipsen och fortsätta vår internetspaning, säger Joakim Nyberg.
Läs också Lundapolisen har fått tysk hjälp
På måndagseftermiddagen meddelade Universitetet att man skulle hålla öppet igen efter att polisens förundersökning visat att liknande hot uttalats på andra håll i landet. Bland annat ska Uppsala och Örebro ha varit drabbade. Även utomlands förekom samma formulering.
Uttalandet i lundajodeln är snarlikt det som skolskytten i Oregon i USA postade på nätet kort innan dådet i oktober. Därefter skämtades det friskt kring formuleringen som blivit en så kallad internetmeme. Sådana omständigheter har dock inte ändrat hur polisen arbetar i fallet.
Läs också Sammanfattning - det här har hänt
– Det är ju allvarligt när det figurerar anonyma hot. Det är ju också en stor apparat som dras igång vid varje sådant här tillfälle, säger Joakim Nyberg.
Polisen rubricerar händelsen alltjämt som olaga hot. En rubricering som dock kan komma att ändras, enligt polisen.
I ett skriftligt uttalande till tidningen skriver Jodels vd och grundare Alessio Avellan Borgmeyer att företaget har en nolltollerans mot hot och annan brottslig verksamhet i appen och att de därför nu samarbetar nära med polisen.
Gå till toppen