Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stängning enda alternativet enligt säkerhetschefen

Dagen efter stängningen är säkerhetschefen vid Lunds universitet nöjd med att rutinerna fungerade som tänkt i en krissituation.


Per Gustafson är dagen efter nöjd med att rutinerna fungerade.Bild: Ingemar D Kristiansen
Meddelandet i olika kanaler om att universitetet skulle vara stängt nådde fram. Säkerhetschefen Per Gustafson menar att det var rätt att stänga utifrån den information som fanns.
– Polisen såg allvarligt på hotet och då har vi att välja mellan att ligga lågt eller stänga. Det är bättre att agera tidigt än att reagera för sent, säger han.
Per Gustafson visar checklistan som han har bakom sitt passerkort i ett plastfodral runt halsen. Där finns korta instruktioner som även en panikslagen läsare ska kunna ta till sig. Naturligtvis finns telefonnumret "112" nedskrivet men även uppmaningen att söka information.
– Det gäller att agera på det som har substans. Vi gör inga egna riskbedömningar utan förlitar oss på informationen vi får från polisen.
I en verksamhet med 230 fastigheter på en halv miljon kvadratmeter fördelat på fyra orter så är det inte realistiskt med polisbevakning.
– Om man agerar tidigt är det lättare att sänka beredskapen efterhand. Tar man kontroll och agerar så minimerar det problematiken.
Rent konkret i det här fallet betyder det att situationen är mycket lättare att kontrollera om inga studenter och anställda kommer till sin arbetsplats än om de ska evakueras vid en senare beslutad utrymning.
Lunds universitet har fått både ris och ros av anställda och studenter dagen efter stängningen.
– Jag har fått mycket ryggdunk från kolleger och det är bättre att vara på den säkra sidan.
Per Gustafson har inga funderingar om vad stängningen kostat och avfärdar ekonomiska hänsyn i en hotsituation.
– Människorna går före, säger han.

STÄNGNINGEN

Lunds universitet stängdes under måndagen efter att någon skrivit ett anonymt hot på klotterplanksappen Jodel.
Gå till toppen