Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkparken kan bli flyktingboende

Folkparksbyggnaden kan bli flyktingboende. De senaste dagarna har Lunds kommun sökt bygglov för flera lokaler som man vill använda för tillfälligt boende. En av dem är byggnaden i Folkparken.

Byggnaden i Folkparken har stått oanvänd i många år. Nu undersöker Lunds kommun om den går att använda till tillfälligt flyktingboende.Bild: Emma Larsson
Exakt hur det är tänkt att lokalen ska användas är ännu inte bestämt, enligt Marie Olsson, verksamhetschef för Mottagning och stöd på socialförvaltningen.
– Det är sökt ett bygglov för ett tillfälligt boende. Men ingenting annat är beslutat, säger hon.
Enligt ett rykte som Sydsvenskan nåtts av ska flyktingar flytta in i Folkparken på lördag. Det dementerar Inger Tolsved Rosenkvist (FP), andre vice ordförande i servicenämnden, som också nåtts av ryktet.
– Det stämmer inte, säger hon.
Under veckan har hantverkare varit på plats i lokalerna i Folkparken. Men varken Inger Tolsved Rosenkvist eller Annika Henning, vikarierande press- och medieansvarig i kommunen, vet exakt vad det är för arbete som pågår i byggnaden.
Förutom Folkparken tittar Lunds kommun för närvarande på en lång rad lokaler för att undersöka om de kan användas för att emot flyktingar.
– Vi tittar både på sådana som vi själva inte äger och sådana som är kommunens, sade Annika Henning i onsdagens Sydsvenskan.
Den enda lokal som hittills tagits i bruk för flyktingmottagning är den gamla skolan i Östra Odarslöv.
I veckan ska tjugo ensamkommande flyktingbarn flytta in.
Tidigare i veckan meddelade kommunen att byalaget var informerat och hade gett sitt godkännande. Det stämmer dock inte enligt Lena Glantz Larsson, ordförande i Odarslövs byalag.
"Odarslövs byalag är en ideell förening som är religiöst och politiskt oberoende. Vi verkar för alla boende i byn och tar aldrig ställning i frågor som det kan finnas delade meningar om", skriver hon i ett mejl till Sydsvenskan.
Samtidigt skissas det på hur byborna i Östra Odarslöv och andra kommuninvånare ska informeras om flyktingboenden.
– Vi har fått många frågor om boendet från Odarslövsbor och från andra kommuninvånare. Nu samlar vi dessa frågor och försöker hitta bra svar som vi ska kommunicera ut, säger Annika Henning.
Gå till toppen