Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Socialnämnden sa ja till camping för EU-migranter

Det blir gratisboende för utvalda EU-migranter på Källby camping. Det beslutade socialnämnden efter ett långt och oenigt möte under onsdagskvällen.

Förslaget omfattar 12 husvagnar för de EU-migranter som bor på Flextrus parkering på Åkerlund & Rausings väg. Husvagnarna ska ordnas fram av Hjälp tiggare i Lund och Crossroads. Socialförvaltningen tror att 36-48 personer på så vis kan få ett mer ordnat boende under tre månader från och med den 1 november.
Förslaget röstades igenom av S, V, MP och FI. De borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet.
– Var går gränsen för en kommuns ansvar? Det vore bra om man utredde det först, säger Göran Wallén (M).
Socialförvaltningens tjänstemän gjorde den juridiska bedömningen att socialnämnden inte fick fatta beslut om tillfällig evakueringsplats utan ett tidigare principbeslut i kommunfullmäktige. Det valde majoriteten av politikerna i nämnden att bortse ifrån och Sven-Bertil Persson (V) benämner istället boendeformen som ett härbärge.
– Vi menar att kommunfullmäktige redan gett socialnämnden uppdraget genom de 700 000 kronor som tidigare anslagits till härbärge, säger han.
De 186 000 kronor som boplatsen kostar tas därifrån.
Det blir ingen avgift för de boende.
– Enligt juristerna skulle någon form av besittningsrätt bli följden om man tar ut en avgift, säger Sven-Bertil Persson (V).
Marken förvaltas av kultur- och fritidsförvaltningen som också måste fatta beslut i frågan. Det sker i nästa vecka.
Gå till toppen