Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hellre då Greater Scania

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Det var länge sedan jag läst så mycket trams som Sophie Hæstorp Andersen skrev (8/10) Öresundsregionen och samarbetet som inte har utvecklat sig som hon skulle önska.
Hela idén är lika illa genomtänkt som ett EU vilket inkluderar ekonomier så olika som Tysklands, Greklands och de före detta öststaternas. Öresundsregionen är två delar av två oberoende länder med olika valuta, olika skattesystem, olika språk och förvånansvärt olika kultur - som Hæstorp Andersens attityd tydligt visar.
Greater Copenhagen är ingenting annat än ett försök att förstärka namnet Copenhagen genom att haka på en del av Sydsverige som har mera att bjuda än Köpenhamn ensamt.
De 700 000 turister som Hæstorp Andersen säger kommer med kryssningsfartyg varje år till Köpenhamn kommer aldrig att resa till Sverige under sina tre dagar. Turister reser inte en kilometer utanför centrum under sin korta visit, precis som den genomsnittlige turisten till London sällan gör utflykt till Brighton, Bristol eller Birmingham.
Namnet Greater Copenhagen är oförskämt. Greater Skåne eller Greater Scania som inkluderar en dagsutflykt till Köpenhamn skulle ha mer att erbjuda. Skåne tar betydligt mer än ett par dagar att utforska och kan inte jämföras med kryssningsfartygsmentaliteten att "idag är det måndag så det här måste vara Copenhagen".
Inte förrän Sverige och Danmark använder samma valuta eller har en likvärdig krona och skattesystem ska människor och affärer kunna flyta smidigt fram och tillbaka. Eftersom Greater Copenhagen behöver Skåne mera än Skåne behöver Köpenhamn borde danskarna ha gett efter lite mera under förhandlingarna.
Vic Howard
Gå till toppen