Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundar lever farligt under jakten

Trycket på djursjukhus runt om i landet ökar under jakten, då många skadade hundar kommer in. Vildsvin och varg är två fiender för jakthundarna i skogarna.

Varje år dödas och skadas flera hundar under jaktsäsongen. Trafiken, skottskador och vilda djur är några av orsakerna till att hundarna tvingas uppsöka veterinär.
Enligt statistik från Agria djurförsäkringar är trafiken den vanligaste orsaken till att hundar dödas eller skadas, men det blir allt vanligare att vilda djur orsakar skador. 149 ärenden rapporterades in till Agria under förra året där hundar dödats eller skadats av vildsvin.
På AniCura Djursjukhuset i Jönköping har de sett en ökning av vildsvinsskador.
— Det är hundar som inte jagar vildsvin, som stöter på dem av misstag. Vildsvinen sprättar ju upp hundarna. Eller så ser det ut som små sår i huden, men när man öppnar upp och tittar, så är det stora hål, och många hål in till buk och brösthåla, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på AniCura Djursjukhuset.
Skadorna på hundarna varierar beroende på var i landet jakten bedrivs. Under de tre senaste åren har runt 20 jakthundar dödats av varg bara i Värmland, enligt Värmlands Folkblad. Risken att jakthundarna i området ska attackeras av varg upplevs som mycket hög och många jägare vill därför inte låta sina hundar springa lösa i skogen.
— Det är ett elände, ingen vågar släppa sina hundar längre. Det går att gå med hundarna i band, men det är ungefär som att spela golf och bara få använda puttern, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Bra reflex, gps-sändare och skyddsväst kan vara ett bra skydd för hundarna under jakten.
— Det kan också vara bra att ha med sig en första hjälpen-väska så att man framför allt kan lägga tryckförband, säger Lis-Marie Johansson.
Gå till toppen