Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot beslut om camping

Oppositionen är starkt kritisk till socialnämndens beslut om gratis husvagnsboende för EU-migranter på Källby camping. Socialförvaltningens egna tjänstemän menar att nämnden inte hade kompetens att fatta beslutet.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Onsdagens möte blev ovanligt långt på grund av de många meningsmotsättningarna. Göran Wallén (M) ifrågasätter att kommunen tar på sig ansvar för EU-migranter.
– Det här är inte rättssäkert. Likabehandling måste gälla, man kan inte göra undantag för vissa, säger Göran Wallén (M), andre vice ordförande i socialnämnden.
Socialnämndens ordförande, Sven-Bertil Persson (V), medger att man i och med beslutet gett sig ut på okänt område.
Läs också Socialnämnden sa ja till camping för EU-migranter
Kan man göra undantag för EU-migranter och sedan begränsa erbjudandet till något tiotal på en parkeringsplats?
– Det får ju prövas. Det här är problematiskt överhuvudtaget, för vi går utanför alla regler och alla tidigare beslut. Det är ett politiskt beslut som vi har fattat. Man kommer ifrån den här likabehandlingsregeln för kommuninvånare eftersom de inte är kommuninvånare. Som kommuninvånare har man andra rättigheter, men man har inte de här rättigheterna också bara för att den här gruppen får det under den här begränsade tiden. Jag tror det håller i förhållande till kommunallagen.
Vad skickar det för signal att Lund endast hjälper de EU-migranter som ockuperat en parkeringsplats?
– Det är ett resultat av att de fått vara där så länge. Det finns inget avhysningshot för några andra EU-migranter, men frågan är komplicerad.
Läs också Tjänstemän: Boendet på camping bör vara gratis
För juridiskt ansvariga på socialförvaltningen var frågan klar: "Efter juridisk genomgång av ärendet görs bedömningen att socialnämnden inte har beslutskompetens att fatta beslut i fråga om tillfällig evakueringsplats." Förvaltningen står fast vid att beslutet inte borde ha fattats utan klartecken från kommunfullmäktige.
– Vi gjorde en utredning utifrån vad vi bedömde var rätt, sedan blev det politiska beslutet ett annat. Men det ändrar inte vår bedömning. Det finns inga nya fakta, säger Marie Olsson, verksamhetschef för Mottagning och stöd på socialförvaltningen.
Läs också Nytt förslag: Boplats för EU-migranterna på Källby camping
Ingen vet om alla EU-migranterna på parkeringen är intresserade av lösningen.
– Jag tror inte det har funnits något konkret förslag förrän nu. Vi erbjuder möjligheten men sedan är det upp till dem, säger Sven-Bertil Persson (V).
Egna bilar eller husvagnar får inte tas med till campingen.
Vad som händer om EU-migranterna inte vill lämna parkeringsplatsen på Åkerlund & Rausings väg har Sven-Bertil Persson inget svar på och han tillägger att det inte är socialförvaltningens ansvar.
– Det är inte socialförvaltningen som avhyser, men ingen ska bli avhyst utan att ha något annat ställe att bo på.
Det gäller även på campingplatsen vid Källby. Campingplats för 12 vagnar ska erbjudas från den första november till den sista januari. Tanken är inte att sedan slänga ut EU-migranter i vinterkyla. Sven-Bertil Persson hoppas att de som behöver vid det laget kan slussas vidare till något härbärge.
– Det får vi se då. Det ska finnas ett härbärge till förutom det som Hjälp tiggare i Lund driver på Smålands nation.
Vad händer om de i januari skulle vägra flytta från campingen?
– Då är det ju olaga intrång, säger Sven-Bertil Persson (V).
Men så har det redan varit i över ett år på parkeringsplatsen?
– Jo, men det är inte kommunen som disponerar den. Nu har man väntat på den här lösningen, säger han.
De som flyttar till campingen ska registreras.
– Det är för att socialförvaltningen ska veta vilka som är där om det skulle hända något, men det är inga uppgifter som socialförvaltningen skickar vidare till någon myndighet.
Tre månader är den tid som EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige utan några formaliteter. Det skulle innebära att registreringen ger bevis för att de verkligen varit i landet under den tiden och måste ge sig av om de inte kan visa att de har möjlighet att försörja sig.
– Det är inget högprioriterat från de myndigheter som eventuellt kan slänga ut folk och reglerna kan tolkas som att man bara behöver lämna landet en kort tid. Jag tror inte det drivits till sin spets någonstans. Det finns inga rutiner för det, säger Sven-Bertil Persson (V).
Gå till toppen