Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös hetaste gata. Vinnaren är…

Vilken är Malmös hetaste gata? Dygnet Runt har gjort en unik opinionsundersökning och nu har vi svaret. På första plats tronar… Friisgatan!
Juryns sammanlagda poäng: 39. (Läs mer här om hur poängen sammanställts).
Namnet: Äldsta delen – mellan Skolgatan och Bergsgatan – namngavs 1889, efter handlaren Hans Friis (1819–1887).
Historia: Handlaren Hans Friis öppnade restaurang Tunneln på Adelgatan och hade stora ägor på Möllevången, bland annat Möllevångsgården vid Norra Parkgatan. Hans son Ernst Friis (1854–1918) skänkte betydande mark i området till Malmö stad. Gatan fick sin fulla längd 1904. Dess effektfulla krökta karaktär som exponerar husraden i kvarteret Korpen och lägger S:t Johanneskyrkan i fonden kan tillskrivas dåvarande stadsingenjör major Nilsson (1844–1936) som vurmade för medeltida gatmönster. Jimi Hendrix spelade här, på klubb Bongo-New Orleans, 1967. Läs mer om Friisgatan och kvarteret Korpen här.
Sträckning: Från Folkets park till Triangeln.
Publikdragare: Kulturhuset Mazetti.
Nykomling: Seriegalleriet Rum för serier.
Malmös nya kulturstråk. Så försöker man lansera gatan som är vinnaren i Dygnet Runts ”Malmös hetaste gata”. Och visst finns det fog för en sådan titel. Friisgatan löper från det kulturfyllda Folkets park, förbi biografen Panora och sen följer allt i snabb följd: rockklubben Kulturbolaget, Malmö stadsarkiv, kulturhuset Mazetti, fotogalleriet Format, seriegalleriet Rum för serier och sen fortsätter kulturstråket när Friisgatan övergår i S:t Johannesgatan och bortåt med konsthallen, operan och Intiman. Lägg till detta restauranger som serverar rawfood, vietnamesisk streetfood och mexikansk-koreansk mat samt en tatuerare, en yogastudio och en jämställd sexleksaksbutik.
”Har sedan några år en helt ny skrud. Nu verkar det som att den är i omdaning ånyo – kanske har den mognat något efter första smekmånaden”, skriver en i juryn.
Omsättningen på butiker är verkligen slående på Friisgatan och mer är på väg att hända. Ett nytt kafé är på väg att öppna i konkursade Ambrosias lokaler och hantverksbutiken Adun Design öppnade förra veckan.
Bakom Adun Design står Adun Suemue som kom till Sverige från Thailand för två år sen. Redan under våren 2014 öppnade han en hantverksbutik på Djäknegatan, men där har handeln inte tagit fart. Förra veckan blev väldigt speciell för honom. Först fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige och några dagar senare öppnade han en butik på Friisgatan. Han märker redan en skillnad på affärerna.
– På Djäknegatan gick folk bara förbi, men här handlar folk, säger Adun Suemue som själv gör en stor del av hantverken. Men han tar också hjälp av sin systerdotter i Thailand som skickar över barnvagnsleksaker och hårspännen.
En bit bort på gatan i korsningen med Skolgatan ligger designbutiken Hipstore som precis har stängt igen. Men ägaren Dan Johansson tänker inte lämna lokalen.
– Jag driver även Tapetorama som går väldigt bra och det har blivit lite mycket att ha två butiker. Så jag stänger Hipstore, men har kvar kontraktet för att hitta en hyresgäst som vill driva nåt här, säger Dan Johansson.
Han ser framför sig en kaféverksamhet, gärna med någon kulturverksamhet.
– Malmö stad pratar ju om Friisgatan som en kulturgata och jag vill vara med och se till att det blir en bra gata. Den här lokalen är ju en nyckellokal för hela gatan, säger Dan Johansson.
Många på gatan pratar om dess potential, men de har svårt att få affärerna att gå ihop. Hur är det för er? 
– Ja, det är tufft för småbutikerna här. Jag har haft råd med det eftersom jag har Tapetorama, men pengarna rör sig inte av sig själv. Jag tror att man behöver göra något med gatan, kanske stänga av den ibland och arrangera marknader eller servera streetfood.
Vänsterpartiet vill ju göra om gatan till gågata, vad säger du om det? 
– En gågata vore bra. De flesta jag pratat med om det är positiva till gågata, säger Dan Johansson.
En annan som är positiv till gågatutanken är Christoffer Lundqvist som äger sexleksaksbutiken Oliver & Eva på Friisgatan.
– Det hade varit bra. Det behövs att de gör fler grejer här. Vi fick sätta upp belysning själva över gatan i julas.
Är Friisgatan en bra butik ur affärssynpunkt? 
– Vi hade inte haft en chans att överleva här om vi inte hade haft nätförsäljningen, säger Christoffer Lundqvist.
En aktör som nyligen lämnat Friisgatan är butiken Miloii som flyttade till Engelbrektsgatan, men ägaren Karolina Vertus har själv inte lämnat Friisgatan.
– Friisgatan är en supertrevlig gata och jag bor ju där. Men hyresvärdarna har en glädjekalkyl av hur många som passerar där rent businessmässigt. Efter nio år på Friisgatan flyttade jag förra året till Engelbrektsgatan och har där hittat en lokal till samma hyra med bättre standard och bättre flöde dit turisterna hittar, säger Karolina Vertus.
Hyresnivåerna verkar å andra sidan har pressats ner nu på Friisgatan. Men en som sitter kvar på sin plats är Mickaella  Himmelström som driver Svenska konstgalleriet på Friisgatans södra sida där hon omgärdas av bostäder. Hon öppnade sitt galleri på gatan 1989 och har sett alla möjliga verksamheter passera förbi.
– Det har hänt så mycket på gott och ont. Det är inte lätt att se när någon skjuter en människa. Men Citytunneln har gett gatan liv och rörelse. Långsiktigt är det klart att det har skett en enormt positiv utveckling, säger Mickaella Himmelström.
Frågorna vi ställer oss: Vad ska hända i Hipstores nuvarande lokaler? Vem är det som ska öppna kafé i Ambrosias gamla lokal på hörnet på Södra Förstadsgatan? När ska biografen Panora komma loss och få fason på sitt entréplan med sin tänkta restaurang? Stämmer ryktet att Malmö stad vill förlägga Inkonsts planerade restaurang med ingång från Friisgatan?
Läs mer om Malmös hetaste gator här. 
Se ett videoreportage Sydsvenskan gjorde på Friisgatan för två år sedan.
Gå till toppen