Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tält åt flyktingar sätts upp på Revinge

75 tält som ska ge plats åt 375 flyktingar – det ska sättas upp i Revinge utanför Lund redan nästa vecka.

Exempel på ett tält som MSB använder sig av.Bild: MSB
Tälten ska fungera som ankomstboende och är av samma slag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, använder i katastrofsituationer. Till exempel efter tyfonen på Filippinerna 2013.
– Migrationsverket har fått i uppdrag att tillsammans med MSB ställa upp de här tälten: tillfälliga tältboenden. Det är MSB som står för uppbyggnaden, det är deras mark, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.
Andra medier rapporterade under torsdagen att det är på militärregementet P7:s övningsfält Revingehed som tälten ska sättas upp. Så är inte fallet.
– Vi har inte fått någon sådan uppgift just nu, att upplåta Revingehed till tältläger, säger Jan Bohman, informationschef på P7 Revingehed.
Det bekräftas också av MSB.
– Vi har ett eget verksamhetsområde som ligger i Revinge, bredvid P7. Det är på vårt eget område tälten ska sättas upp, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på MSB.
MSB har beredskap för att ställa personal till förfogande i tältlägret under en övergångsperiod, upp till sex månader.
Men enligt Matilda Niang på Migrationsverket är det inte säkert att tälten – som är 25 kvadratmeter stora och kan delas upp i två rum – kommer att användas.
– Eftersom läget är så ansträngt nu med boendeplatser är vi öppna för alla lösningar som ger tak över huvudet. Vi hoppas naturligtvis att vi inte ska behöva använda tälten, och det är heller ingenting som är klart, säger hon.
Varje tält kan rymma upp till fem personer och är eluppvärmt. Därför ska de klara svenskt vinterväder.
– Tälten är det enklaste att få på plats. De kan sättas på ett par dagar. Det svåraste är allt runtomkring. Med vårt klimat behövs markförberedelser om tält ska stå en längre tid. Och vi behöver tänka på säkerhet, värme, el, vatten och renhållning. Man ska kunna laga mat, och duschar och toaletter ska upphandlas, säger Ann-Charlotte Zackrisson på MSB.
Därför är det inte troligt att någon flyttar in i tälten redan nästa vecka, tror hon. Men allt beror på alternativen.
– Med tanke på mängden asylsökanden pågår en parallellplanering att hitta ytterligare boenden. Man ska komma ihåg att tält är sistahandsalternativet.
Ännu fler tält finns på MSB:s lager i Kristinehamn. Om alla används har de plats till 35 000 sängplatser. Inga andra platser i Skåne än Revinge är i nuläget aktuella för tält åt flyktingar, enligt MSB och Migrationsverket.
Migrationsverkets prognoser pekar mot att uppemot 150 000 flyktingar kan anlända till Sverige i år.
Gå till toppen