Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tvångsmessande flickor sämre i skolan

Tonårsflickor som känner ett tvångsmässigt behov av att sms:a presterar sämre än pojkar i skolan, enligt en amerikansk undersökning.
"Typen av sms som tjejer får kan vara distraherande", säger Kelly Lister-Landman, en av dem som står bakom studien.

I studien, som presenteras av American Psychological Association (APA), har forskare vid Delaware County Community College studerat 403 elever, däribland 211 flickor, i högstadiet och gymnasiet. De har kollat på hur upptagna eleverna är med att sms:a under lektionstid, om de försöker dölja det för lärare. De fick även svara på en enkät om sina studieresultat.
Enligt resultatet messar tjejer och killar lika mycket. Men av de som känner ett slags "tvångsmässigt" behov att sms:a, som inte kan sluta trots upprepade försök och som går in i försvarsställning när de konfronteras, är det bara flickors studieresultat som påverkas negativt. Detta eftersom de messar för att hålla kontakten med vänner medan pojkar gör det för att förmedla information.
"Det kan vara så att typen av sms som tjejer får distraherar dem mer och påverkar deras studieresultat", säger Kelly M Lister-Landman, en av dem som står bakom studien, i ett pressmeddelande.
Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete vid Karlstad universitet, har däremot kommit fram till motsatsen. I en studie där mobiltelefonernas roll i klassrummet studerades fann hon och kollegan Marie Tanner att de inte orsakade några problem.
— Vi har sett att mobilen används i "undervisningens mellanrum", när elever är klara med sina uppgifter eller väntar på en instruktion, säger hon.
Olin-Scheller säger däremot att ett allt för stort fokus på mobilen under lektionstid skapar koncentrationsproblem.
— Men vi är tveksamma till att mobilanvändandet är ett större problem än Ipads och bärbara datorer som används i undervisningen. Mobilen kan också ha en lugnande effekt eftersom man inte interagerar med andra; kastar sudd och knuffar och har sig.
Gå till toppen