Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderaterna skärper sin migrationspolitik

Kräver gränskontroll och tillfälliga uppehållstillstånd.
Ungdomsförbundet Muf är kritiskt och menar att det är ett misstag.

Bild: Fredrik Karlsson/TT
På lördagen klubbade Moderaterna igenom en ny migrations- och integrationspolitik på partistämman i Karlstad.
Strax efteråt höll Anna Kinberg Batra sitt stämmotal.
Där sågade hon den liberala invandringspolitik som alliansregeringen gjorde upp med Miljöpartiet om för några år sen – och som nu förvaltas av Stefan Löfvens rödgröna regering.
– Allt för länge har den svenska debatten rört sig mellan två ytterligheter. På den ena sidan de som talar om att stänga gränserna. På den andra de som vill ha fri invandring i Sverige, sade Kinberg Batra.
Samhället har varit allt för slappt i sitt försvar av demokrati och jämlikhet, hävdade hon. "Kvinnor som begränsas av män i sin omgivning" och "grovt kriminella som kastar handgranater i trappuppgångar och mot polisbilar", ska inte accepteras.
– Jag är inte rädd för en debatt om hedersvåld, förtryck av kvinnor och kriminella gäng. Däremot är jag rädd för ett Sverige som inte hänger ihop.
Den nya M-politiken innebär en rejäl skärpning i förhållande till Fredrik Reinfeldts liberala linje.
Anna Kinberg Batras moderater kräver att Sverige omedelbart inför gränskontroller. Tillfälliga uppehållstillstånd. Och skärpta krav för anhöriginvandring.
Flyktingar som får asyl ska åläggas utbildningsplikt för att göra sig anställningsbara. Moderaterna vill införa lärlingsjobb och tidsbegränsade "förstajobbet-anställningar" för nyanlända. Bidrag ska sänkas.
Partiledningens linje fick brett stöd i debatten på stämman. Inte minst från Skåne, dit de flesta flyktingarna anländer.
– Det är bra att vi skärper kraven för anhöriginvandring, sade Carina Zachau, kommunalråd i Örkelljunga.
– Det är rimligt att Sverige inför tillfälliga uppehållstillstånd precis som resten av Europa, sade Christian Sonesson från Staffanstorp.
Enligt den nya M-politiken ska en flykting som fått tillfälligt uppehållstillstånd få det omvandlat till permanent om hen får jobb under minst sex månader.
Men ungdomsförbundet MUF ville hålla fast vid en generös migrationspolitik.
– Jag är övertygad om att förutsättningarna att integreras i det svenska samhället är bättre om man får permanenta uppehållstillstånd, sade MUF-basen Rasmus Törnblom.
Debatten i Karlstads kongresscenter visade inte bara på en spricka mellan liberala MUF och resten av partiet – utan också mellan de kommuner som tar emot många flyktingar och de som likt Vellinge tar emot få.
– När jag tittar ut över ombuden här i salen kan jag inte med bästa vilja i världen säga att ni kommer från kommuner som tar stort ansvar. Är det bara Växjö och ett antal fattiga sossekommuner som ska bära hela bördan? frågade Bo Frank från Växjö.
Han yrkade att Moderaterna ska slå fast samma princip som Socialdemokraterna gjort: att alla kommuner blir skyldiga att ta emot flyktingar.
Frank fick medhåll av Patric Åberg från Östra Göinge och Torbjörn Tegnhammar från Malmö.
– Ingen kan göra allt, men alla kan faktiskt göra något, slog Patric Åberg fast.
Men det förslaget gick inte igenom.
På tisdag återupptas de flyktingsamtal mellan regeringen och allianspartierna som Stefan Löfven bjudit in till.
Då blir det upp till Anna Kinberg Batra att leva upp till löftet att se till att den moderata politiken "blir verklighet".
Anna Kinberg Batras höll sitt första stämmotal som partiledare, se delar av talet här:
Gå till toppen