Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya Moderaterna börjar likna de gamla

Nya Moderaterna börjar allt mer likna de gamla.
Men kanske är det bara på ytan?

När Anna Kinberg Batra hade avslutat sitt linjetal i Karlstad kongresscenter, fått blommor och stående ovationer av ombuden, klev hon ner från scenen och fick en stor kram av Fredrik Reinfeldt.
För tolv år sen drev han tillsammans med Anders Borg igenom det stora projekt som avslutades med sommartalet 2014, om att svenska folket borde ”öppna sina hjärtan” för människor som flyr undan krig och förtryck.
Nu har stämman på punkt efter punkt fjärmat sig från arvet efter honom.
Anna Kinberg Batra satt under många år på tunga poster i partiet och var med på skapandet av Nya Moderaterna.
Nu leder hon omprövningen av Reinfeldts sanningar – och en återgång till de gamla.
I flera fall har hon tvingats av yttre omständigheter.
Skärpningen av flyktingpolitiken med gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd är svar på den akuta flyktingkrisen, där Moderaterna dragit slutsatsen att det kommer fler människor än kommunerna klarar av att ta hand om.
I många år bantade Reinfeldt och Borg försvaret. Nu kräver Nya Moderaterna, precis som de gamla, höjda anslag, vilket är en följd av hotet från Ryssland.
I ett fall tvingas Kinberg Batra till återtåg mot sin vilja.
En viktig del av Reinfeldts bygge var att hylla ”den svenska modellen” med kollektivavtal och arbetsrätt. I fredags körde ungdomsförbundet MUF över Kinberg Batra med kravet på att LAS (lagen om anställningsskydd) luckras upp.
På stämman har det också tagits beslut om att aktivera kravet på att avskaffa värnskatten för höginkomsttagare.
Och på söndagen kommer partiet att besluta om skärpningar av kriminalpolitiken.
I sitt tal riktade Anna Kinberg Batra hård kritik mot Fredrik Reinfeldts regeringspolitik – trots att hon själv i stor utsträckning var en del av den. Både integrationen och kampen mot arbetslöshet misslyckades.
”Vi var arbetarpartiet som gick till val utan jobbpolitik”, slog Kinberg Batra fast.
Men att hon nu skulle leda ett återtåg till Gösta Bohmans, Carl Bildts och Bo Lundgrens ”Gamla Moderater” förnekade hon.
”Det är dags att visa att vi lär oss. Att vi inte vänder oss bakåt, utan framåt”, var en nyckelmening i talet.
I några avseenden har dock den förvandling som Fredrik Reinfeldt genomdrev av Moderaterna överdrivits.
I spetsen för alliansregeringen sänkte Reinfeldt skatter i en omfattning som hans företrädare som Moderatledare bara kunnat drömma om. Privatiseringarna av välfärden drevs långt under alliansens åtta år vid makten.
Samtidigt är den kursändring som Anna Kinberg Batra nu leder inte riktigt så dramatisk som vissa påstår.
Arbetslinjen var kärnan i Nya Moderaternas ekonomiska politik: Sänkta skatter och bidrag samt hårdare krav på den enskilda att skaffa jobb.
Kinberg Batras nya integrationspolitik innebär i grund och botten att arbetslinjen appliceras också på nyanlända flyktingar.
På en pressträff efter talet fick hon frågan: Vad finns egentligen kvar av Fredrik Reinfeldts projekt?
Hon svarade: ”Våra förslag är nya. Men värderingarna hoppas jag att ni känner igen.”
Gå till toppen