Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Cykelturer för äldre snart här

Snart kan några av Lunds äldre invånare luta sig bekvämt tillbaka när de skjutsas fram på cyklar. En utredning visar att satsningen ”Cykling utan ålder” skulle kunna fungera lika bra i Lund som i Malmö och Köpenhamn, där projektet redan finns.

Projektet ”Cykling utan ålder” finns redan i Köpenhamn och Malmö.
Det var Centerpartiet som tidigare i år kom med förslaget att Lund skulle göra det Malmö och Köpenhamn redan testat: att låta volontärer cykla runt med människor från stadens ålderdomshem i anpassade lastcyklar, så kallade rickshaws. Syftet är att ge de äldre ökad livskvalitet. Övriga politiker i vård- och omsorgsnämnden tyckte att det lät som en bra idé.
Nu har tjänstemännen i vård- och omsorgsförvaltningen tittat närmare på hur satsningen skulle kunna fungera i Lund. Enligt en skrivelse om saken har man kommit fram till att det finns goda möjligheter att genomföra ”Cykling utan ålder” här med hjälp av kommunens volontärförmedling, som går ut på att låta frivilliga engagera sig inom äldreomsorgen.
Enligt tjänstemännens förslag kan det mesta av kostnaden för ett pilotprojekt i Lund betalas inom den budget som redan finns för volontärförmedlingen. Frivilliga som vill delta i projektet kommer att vara försäkrade genom kommunen.
Men cyklarna måste betalas på något annat sätt – i skrivelsen nämns möjligheten att söka fondmedel eller sponsorer som en lösning på kostnadsfrågan. Man räknar med att en cykel kostar 54 000 kronor för tre år. Hur många som ska köpas för pilotprojektet anges inte i skrivelsen.
Politikerna ska ta ställning till utredningen om ”Cykling utan ålder” vid vård- och omsorgsnämndens nästa sammanträde den 21 oktober.
Gå till toppen