Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex ratar förnyat sundssamarbete

Nu är det klart: vid årsskiftet ombildas Öresundskommittén till Greater Copenhagen & Skåne Committe.
Malmö och Lund står tills vidare utanför — och kan få med sig Burlöv, Eslöv, Höör och Osby som vägrarorter.

Öresundskommitténs verkställande utskott möttes på måndagen i Köpenhamn för att fatta ett första beslut om ombildningen.
Från den 1 januari 2016 ska Skåne och Själland marknadsföra sig som Greater Copenhagen.
Samtidigt delas makten mellan ett 50-tal kommuner och tre huvudparter: Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland.
Den ojämna maktdelningen gjorde att Malmö och Lund inte gav sitt stöd till ombildningen.
– Jag är säker på att det här blir en bra organisation. Min förhoppning är att Malmö och Lund blir medlemmar efter det att de funderat ett tag, säger regionrådet Henrik Fritzon (S), som förhandlat fram stadgarna för den nya svensk-danska samarbetsorganisationen.
Henrik Fritzon tror att samtliga Skånes 33 kommuner till slut ansluter sig till det förnyade Öresundssamarbetet:
– Än så länge har vi ju bara bett kommunerna om förhandsbesked om de vill vara med. Vi fick 26 positiva svar på bara en vecka. Det är väldigt bra. Det är ju viktigt att alla är med, säger han.
Den nya kommittén får en styrelse med nio danska och nio svenska ledamöter.
Om Malmö och Lund vidhåller att de ska stå utanför Greater Copenhagen-samarbetet vänds jämvikten till en dansk majoritet.
Greater Copenhagen ska under 2016 ledas av Region Hovedstaden och 2017 av Region Skåne. Vart tredje år återgår ordförandeskapet till ordföranden i Region Skåne, som därmed ska leda Greater Copenhagen-samarbetet också under 2020, 2023 och 2026.
– Det är en bra och rimlig fördelning, säger Henrik Fritzon.
– Det har blivit lite konstiga diskussioner när det ställts krav på millimeterrättvisa mellan Sverige och Danmark. Hela syftet med det nya samarbetet är ju att sudda ut nationsgränserna mellan Själland och Skåne, säger han.
Har Malmös och Lunds kritik mot maktdelningen varit överdriven?
– Ja, jag tycker det. Jag delar inte deras ståndpunkt. Vi har skapat en bra organisation som kan ge en bra integration med en gemensam arbetsmarknad kring Öresund, säger Henrik Fritzon.
– I den gamla Öresundskommittén fick ju bara fyra skånska kommuner vara med. Detta blir en mycket större grej än vad det gamla samarbetet var.
Gå till toppen