Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

EU-migranter i Lund

Domstol stoppar inte camping för EU-migranter

Sverigedemokraternas Ted Ekeroth ville att beslutet om en campingplats för EU-migranter i Lund skulle upphävas omedelbart. Så blir det inte – förvaltningsrätten avslår hans yrkande.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

I förra veckan tog socialnämnden beslut om att införa gratis husvagnsboende för EU-migranter på Källby camping. Från den första november till den sista januari ska det erbjudas plats i tolv husvagnarBorgerliga politiker protesterade mot beslutet, liksom Sverigedemokraternas Ted Ekeroth – som menade att ärendet borde ha tagits upp i kommunfullmäktige.Han vände sig därför till förvaltningsrätten med krav på att socialnämndens beslut skulle upphävas omgående.Förvaltningsrätten avslog hans yrkande och skriver bland annat att ett upphävande bara kan komma i fråga om "starka skäl talar för att beslutet är olagligt".Domstolen tycker inte att det är fallet när det gäller Källby camping. Förvaltningsrätten fattar ett slutligt beslut om campingen i ett senare skede.Frågan är inte enkel och det medger Sven-Bertil Persson (V), socialnämndens ordförande. Han har hänvisat till att kommunallagens likabehandlingsregel inte gäller eftersom EU-migranterna inte är kommuninvånare.Enligt juridiska experter på Sveriges kommuner och landsting, SKL, är det fullt möjligt att resonera så.– Kommuninvånarbegreppet har inte relevans när det gäller Socialtjänstlagen. Då är det vistelsebegreppet som avgör, säger Staffan Wikell, förbundsjurist på SKL.EU-migranterna vistas onekligen i Lund och omfattas därför av Socialtjänstlagen. Få liknande ärenden har prövats men det finns ett exempel från Linköping där en kommuninvånare krävde stopp för pengar till härbärge åt EU-migranter.Förvaltningsrätten i Linköping avslog överklagan och slog fast att "kommunal omsorg gäller i princip alla som vistas i kommunen" och att "alla har rätt till akuta hjälpinsatser om man hamnat i en tillfällig nödsituation".– Domen överklagades men fick inget prövningstillstånd i kammarrätten. Men domen är inte prejudicerande och läget är lite oklart. Ytterst får fler fall prövas och det är bra för då får man mer ledning om vad som gäller, säger Mia Hemmestad, förbundsjurist på SKL.Sveriges kommuner och landsting får många samtal med frågor från kommuner om vad som är lagligt när det gäller bistånd till EU-migranter.Erbjudandet om husvagnsplats på Källby i Lund omfattar bara de som nu bor på parkeringen på Åkerlund & Rausings väg och det kan vara en komplicerande faktor.– Natthärbärgen kan man ge bidrag till för hemlösa och det ligger inom Socialtjänstlagens ram. Men om man säger att man har stöd i Socialtjänstlagen för det här så måste det finnas utrymme för andra hemlösa att få motsvarande förmåner. Det blir ett problem om inte andra också får samma möjlighet till hjälp som de kanske också har behov av, säger Staffan Wikell.På torsdag har kultur- och fritidsnämnden möte och förslaget till beslut är att överlåta driften av campingplats för tolv husvagnar till socialförvaltningen. Kommunkontorets jurister har gjort bedömningen att beslutet är okej men kultur- och fritidsförvaltningen konstaterar att konsekvenserna av förfrågan från socialnämnden är mycket svåra att förutse.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy